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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Bori, Andrea  
dc.contributor.author
Caballero, Victoria  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.date.available
2021-10-21T12:35:52Z  
dc.date.issued
2020-09-01  
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Barrera, Gabriela; Penci, Maria Cecilia; Bori, Andrea; Caballero, Victoria; et al.; Microencapsulation of chia seed oil (Salvia hispanica L.) in spray and freeze-dried whey protein concentrate/soy protein isolate/gum arabic (WPC/SPI/GA) matrices; MDPI; Proceedings; 53; 1; 1-9-2020; 1-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/144586  
dc.description.abstract
Microencapsulation by different drying methods protects chia seed oil (CSO) against oxidative degradation, and ultimately facilitates its incorporation in certain foods. The aim of this work was to analyze the influence of freeze or spray drying, as well as of the coacervation phenomena in a ternary wall material blend whey protein concentrate/soy protein isolate/gum arabic (WPC/SPI/GA)?on the physico?chemical properties of microencapsulated CSO. Differential scanning calorimetry studies indicated that the onset, peak, and end set temperatures for denaturation events shifted from 72.59, 77.96, and 78.02 to 81.34, 86.01, and 92.58 °C, respectively, in the ternary blend after coacervation. Oxidative stability indexes (OSI) of powders were significantly higher (p < 0.05) for both drying methods after inducing coacervation?from 6.45 to 12.04 h (freeze-drying) and 12.05 to 15.31 h (spray drying)?which was possibly due to the shifted denaturation temperatures after biopolymer interaction. It can be concluded that the ternary WPC/SPI/GA blend constitutes an adequate matrix to encapsulate CSO.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA SEED OIL  
dc.subject
COMPLEX COACERVATION  
dc.subject
FREEZE AND SPRAY DRYING  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY  
dc.subject
TERNARY WALL MATERIAL BLEND  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microencapsulation of chia seed oil (Salvia hispanica L.) in spray and freeze-dried whey protein concentrate/soy protein isolate/gum arabic (WPC/SPI/GA) matrices  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T15:11:55Z  
dc.identifier.eissn
2504-3900  
dc.journal.volume
53  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bori, Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Victoria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Proceedings  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/22  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/proceedings2020053022