Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola  
dc.contributor.author
Dambolena, Jose Sebastian  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Larrauri, Mariana  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.contributor.author
Nepote, Valeria  
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.date.available
2017-02-10T13:20:16Z  
dc.date.issued
2013-05  
dc.identifier.citation
Pizzolitto, Romina Paola; Dambolena, Jose Sebastian; Zunino, María Paula; Larrauri, Mariana; Grosso, Nelson; et al.; Activity of natural compounds from peanut skins on Fusarium verticillioides growth and fumonisin B1 production; Elsevier Science; Industrial Crops And Products; 47; 5-2013; 286-290  
dc.identifier.issn
0926-6690  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/12817  
dc.description.abstract
The objectives of this investigation were to evaluate the antifungal and antimycotoxigenic properties of peanut skin extracts (PSE) against Fusarium verticillioides. The PSE were prepared by a multisolvent extraction procedure, and the activity on growth parameters and fumonisin B1 (FB1) production of the three PSE was explored at different concentrations on potato dextrose agar and in artificially infected maize kernels, respectively. The results demonstrated that all PSE had a significant influence on growth rate or lag phase of F. verticillioides. The yellow and purple (250-500μgml-1) extracts decreased growth rate, whereas brown extract extended the lag phase. Only the yellow extract at 62.5μgml-1 was able to affect both growth rate and lag phase. With respect to mycotoxin production a significant stimulation on FB1 production was observed with purple (62.5μgml-1) and brown (250μgml-1) extracts. In contrast, a significant decreased in FB1 was observed at 62.5μgml-1 of yellow extract. These findings showed that natural compounds from PSE possess inhibitory effects on F. verticillioides growth and mycotoxin production. Thus, PSE could be use as an alternative to minimize fungal contamination  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Peanut Skin  
dc.subject
Antifungal Activity  
dc.subject
Fusarium Verticillioides  
dc.subject
Fumonisin B1  
dc.subject
By-Products  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Activity of natural compounds from peanut skins on Fusarium verticillioides growth and fumonisin B1 production  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-01-31T17:47:11Z  
dc.journal.volume
47  
dc.journal.pagination
286-290  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquimicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, Jose Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal (p); Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Industrial Crops And Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.03.020  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669013001489