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dc.contributor.author
Alves, Rosa M.  
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria  
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Sierakoski, María Rita  
dc.date.available
2020-12-09T14:07:51Z  
dc.date.issued
2002-10  
dc.identifier.citation
Alves, Rosa M.; Grossmann, María Victoria; Ferrero, Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Martino, Miriam Nora; et al.; Chemical and Functional Characterization of Products Obtained from Yam Tubers; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 54; 10; 10-2002; 476-481  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119955  
dc.description.abstract
Aiming to find alternative uses of yam (Dioscorea alata) in the food industry, three products (flour, starch and mucilage) were obtained form yam tubers and characterized. Flours were obtained from peeled fresh tubers, dried at two different temperatures (30 and 55 °C) and then milled. Starch and mucilage were extracted from mashed yam before drying. Products were characterized by their chemical, structural, morphological, rheological and thermal properties. Flours showed differences in pasting, thermal and water absorption properties as a function of drying temperature. Starch contained 30% amylose. The analysis of monosaccharide composition of starch showed traces of mannose, xylose and rhamnose. The onset gelatinization temperature was 74.4 °C for starch, whereas those for flours varied between 71.5 and 74.4 °C. The relatively high gelatinization temperature and the absence of breakdown in the amylograph test evidenced the stable structure of starch when submitted to heat and shear. The mucilagenous material contained 55.36% protein and 43.05% starch, and also an acidic polysaccharide fraction linked to a neutral fraction. Flow curves of 1% mucilage dispersions showed a pseudoplastic behavior with high pH sensitivity. Results demonstrated that yam products have promising applications in the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dioscorea alata  
dc.subject
Mucilage  
dc.subject
Gelatinization  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Chemical and Functional Characterization of Products Obtained from Yam Tubers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:43Z  
dc.identifier.eissn
1521-379X  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
476-481  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Alves, Rosa M.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sierakoski, María Rita. Universidade Federal do Paraná; Brasil  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/1521-379X(200210)54:10<476::AID-STAR476>3.0.CO;2-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y6mnj4we