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dc.contributor.author
Mali, Suzana  
dc.contributor.author
Grossmann, María Vitória E.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2020-12-09T14:05:20Z  
dc.date.issued
2002-12  
dc.identifier.citation
Mali, Suzana; Grossmann, María Vitória E.; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Microstructural characterization of yam starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 50; 4; 12-2002; 379-386  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/119953  
dc.description.abstract
Yam starch films were produced by thermal gelatinization of starch suspensions using different starch and glycerol concentrations and were compared to control samples without glycerol. Films were characterized by polarized light microscopy, scanning electron microscopy (SEM), differential scanning calorimetry (DSC), thermomechanical analysis (TMA), X-ray diffraction, water vapor permeability (WVP) and water sorption isotherms. The polarized light microscopy and DSC data showed that starch gelatinization for film formation was complete. Plasticized films have a homogeneous structure as observed by SEM. At water activities >0.43, glycerol increased the equilibrium moisture content of the films due to its hydrophilic character. X-ray pattern of the yam films could be assigned to a B-type starch; during storage this pattern remained almost the same, however a slight recrystallization process could be observed. Amylopectin retrogradation was not observed by DSC with storage time of the films. Glass transition temperatures of films with glycerol were lower than those of control films as measured by DSC and TMA. WVP of yam starch films increased with the presence of glycerol.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODEGRADABLE FILMS  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject
PLASTICIZER  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Microstructural characterization of yam starch films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-04T18:41:53Z  
dc.identifier.eissn
1879-1344  
dc.journal.volume
50  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
379-386  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Mali, Suzana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Vitória E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y5vwj4ba  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/S0144-8617(02)00058-9