Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Carranza, Cecilia Soledad  
dc.contributor.author
Aluffi, Melisa Egle  
dc.contributor.author
Benito, Nicolas  
dc.contributor.author
Magnoli, Karen  
dc.contributor.author
Barberis, Carla Lorena  
dc.contributor.author
Magnoli, Carina Elizabeth  
dc.date.available
2020-10-21T18:48:30Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Carranza, Cecilia Soledad; Aluffi, Melisa Egle; Benito, Nicolas; Magnoli, Karen; Barberis, Carla Lorena; et al.; Effect of in vitro glyphosate on Fusarium spp. growth and disease severity in maize; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 11; 8-2019; 5064-5072  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/116267  
dc.description.abstract
Glyphosate (GP) is one of the main pesticides used for maize production. Fusarium sp. is a fungal genus with several phytopathogenic species and toxigenic features. In this study, the culturable soil mycota was evaluated using the surface-spray method. The effect of GP on the growth parameters (growth rate and lag phase) of Fusarium spp. was also tested on solid media conditioned with different water activities. Finally, the GP effect on disease severity caused by Fusarium sp. in maize seedlings was studied. RESULTS: The results showed that Fusarium species are frequently isolated from GP-exposed soils. The GP concentrations tested had a significant effect on F. graminearum, F. verticillioides and F. oxysporum growth parameters on solid media. The pathogenicity tests showed that the disease severity of the maize seedlings significantly increased with increasing GP concentrations. CONCLUSIONS: This study showed that Fusarium species are frequently isolated from pesticide-exposed soils and the GP concentrations tested had a significant effect both on growth parameters and disease severity in maize. This study provides an approach to the effect of GP on Fusarium sp. growth and pathogenicity that reinforces the importance of evaluating all the factors that could affect feed and food production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DISEASE SEVERITY  
dc.subject
FUSARIUM SP  
dc.subject
GLYPHOSATE  
dc.subject
GROWTH PARAMETERS  
dc.subject
MAIZE  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of in vitro glyphosate on Fusarium spp. growth and disease severity in maize  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-10-15T14:07:27Z  
dc.identifier.eissn
1097-0010  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
5064-5072  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
LOndres  
dc.description.fil
Fil: Carranza, Cecilia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aluffi, Melisa Egle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Benito, Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Karen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barberis, Carla Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Carina Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.9749  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.9749