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dc.contributor.author
Litterio, Maria Corina  
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra  
dc.contributor.author
Adamo, Ana María  
dc.contributor.author
Elesgaray, Rosana  
dc.contributor.author
Oteiza, Patricia Isabel  
dc.contributor.author
Galleano, Mónica Liliana  
dc.contributor.author
Fraga, César Guillermo  
dc.date.available
2020-08-04T19:42:20Z  
dc.date.issued
2015-07  
dc.identifier.citation
Litterio, Maria Corina; Vazquez, Marcela Alejandra; Adamo, Ana María; Elesgaray, Rosana; Oteiza, Patricia Isabel; et al.; Epicatechin reduces blood pressure increase in high fructose-fed rats: effects on the determinants of nitric oxide bioavailability; Elsevier Science Inc; Journal Of Nutritional Biochemistry; 26; 7-2015; 745-751  
dc.identifier.issn
0955-2863  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/110839  
dc.description.abstract
This work investigated the blood pressure (BP) lowering effect of the flavanol (─)-epicatechin in a model of metabolic syndrome. Rats were fed a regular chow diet without (Control) or with 10% (w/v) fructose in the drinking water (high fructose, HF) for 8 w. A subgroup of the HF-fed rats was supplemented with (─)-epicatechin 20 mg/kg body weight (HF-EC). Dietary (─)-epicatechin reverted the increase in BP caused by the fructose treatment. In aorta, superoxide anion production and the expression of the NADPH oxidase (NOX) subunits p47phox and p22phox were enhanced in the HF-fed rats. The increase was prevented by (─)-epicatechin. Similar profile was observed for NOX4 expression. The activity of aorta nitric oxide synthase (NOS) was increased in the HF group and was even higher in the HF-EC rats. This effect was paralleled by increased endothelial NOS phosphorylation at the activation site Ser1177. Among the more relevant MAPKs pathways in vascular tissue, JNK was shown to be activated in the aorta of the HF-fed rats and (─)-epicatechin supplementation mitigated this effect. Thus, these results suggest that dietary (−)-epicatechin supplementation prevented hypertension in HF-fed rats decreasing superoxide anion production and elevating NOS activity favoring an increase in NO bioavailability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FLAVONOIDS  
dc.subject
HYPERTENSION  
dc.subject
METABOLIC SYNDROME  
dc.subject
OXIDANTS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Epicatechin reduces blood pressure increase in high fructose-fed rats: effects on the determinants of nitric oxide bioavailability  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-05-11T15:38:03Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.pagination
745-751  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Litterio, Maria Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Adamo, Ana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elesgaray, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oteiza, Patricia Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. University of California at Davis; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Galleano, Mónica Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fraga, César Guillermo. University of California at Davis; Estados Unidos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Nutritional Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.journals.elsevier.com/the-journal-of-nutritional-biochemistry/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2015.02.004