Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Asensio, Claudia Mariana
dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel
dc.contributor.author
Huang, Tim Hm
dc.contributor.author
Nepote, Valeria
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.date.available
2020-07-16T15:45:34Z
dc.date.issued
2019-01
dc.identifier.citation
Asensio, Claudia Mariana; Quiroga, Patricia Raquel; Huang, Tim Hm; Nepote, Valeria; Grosso, Nelson; Fatty acids, volatile compounds and microbial quality preservation with an oregano essential oil nanoemulsion to extend the shelf life of hake (Merluccius hubsi) burgers; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 54; 1-2019; 149-160
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109381
dc.description.abstract
Hake (Merluccius hubbsi) is the most important fish of Argentinean industry. The preservative effects of an oregano essential oil (EO) nanoemulsion (NE) on hake burgers (FB) during 15 days at 4 °C were studied. Fatty acids determined by gas chromatography couple with mass spectrometry (CG-MS), volatile compounds determined by solid phase microextraction (SPME) coupled with CG-MS, total volatile basic nitrogen (TVBN), and microbial count were measured. ANOVA and DCG tests were performed. After 14 days significant differences were detected among samples (p≤0.05). FB with EO (EO-FB) and FB with NE containing EO (NEEO-FB) had the highest content of EPA (eicosapentaenoic acid) (191.82 g kg-1 and 198.42 g kg-1) and DHA (docosahexaenoic acid) (107.97 g kg-1 and 110.87 g kg-1, respectively). Also, NEEO-FB had the lowest microbial count (7 log CFU/g). The incorporation of the oregano essential oil into a nanoemulsion improves the preserving activity in hake fish burgers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HAKE
dc.subject
NANOEMULSION
dc.subject
OREGANO ESSENTIAL OIL
dc.subject
QUALITY
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Fatty acids, volatile compounds and microbial quality preservation with an oregano essential oil nanoemulsion to extend the shelf life of hake (Merluccius hubsi) burgers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-07-13T16:10:50Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
54
dc.journal.pagination
149-160
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Asensio, Claudia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Huang, Tim Hm. State University of New Jersey; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13919
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13919
Archivos asociados