Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Asensio, Claudia Mariana  
dc.contributor.author
Quiroga, Patricia Raquel  
dc.contributor.author
Huang, Tim Hm  
dc.contributor.author
Nepote, Valeria  
dc.contributor.author
Grosso, Nelson  
dc.date.available
2020-07-16T15:45:34Z  
dc.date.issued
2019-01  
dc.identifier.citation
Asensio, Claudia Mariana; Quiroga, Patricia Raquel; Huang, Tim Hm; Nepote, Valeria; Grosso, Nelson; Fatty acids, volatile compounds and microbial quality preservation with an oregano essential oil nanoemulsion to extend the shelf life of hake (Merluccius hubsi) burgers; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 54; 1-2019; 149-160  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/109381  
dc.description.abstract
Hake (Merluccius hubbsi) is the most important fish of Argentinean industry. The preservative effects of an oregano essential oil (EO) nanoemulsion (NE) on hake burgers (FB) during 15 days at 4 °C were studied. Fatty acids determined by gas chromatography couple with mass spectrometry (CG-MS), volatile compounds determined by solid phase microextraction (SPME) coupled with CG-MS, total volatile basic nitrogen (TVBN), and microbial count were measured. ANOVA and DCG tests were performed. After 14 days significant differences were detected among samples (p≤0.05). FB with EO (EO-FB) and FB with NE containing EO (NEEO-FB) had the highest content of EPA (eicosapentaenoic acid) (191.82 g kg-1 and 198.42 g kg-1) and DHA (docosahexaenoic acid) (107.97 g kg-1 and 110.87 g kg-1, respectively). Also, NEEO-FB had the lowest microbial count (7 log CFU/g). The incorporation of the oregano essential oil into a nanoemulsion improves the preserving activity in hake fish burgers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HAKE  
dc.subject
NANOEMULSION  
dc.subject
OREGANO ESSENTIAL OIL  
dc.subject
QUALITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Fatty acids, volatile compounds and microbial quality preservation with an oregano essential oil nanoemulsion to extend the shelf life of hake (Merluccius hubsi) burgers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-07-13T16:10:50Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
54  
dc.journal.pagination
149-160  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Asensio, Claudia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Patricia Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Huang, Tim Hm. State University of New Jersey; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Nepote, Valeria. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Cátedra de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13919  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13919