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dc.contributor.author
Carciochi, Ramiro Ariel
dc.contributor.author
Sologubik, Carlos Angel
dc.contributor.author
Fernández, María Belén
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel
dc.contributor.author
Galván D'alessandro, Leandro
dc.date.available
2020-01-27T20:44:38Z
dc.date.issued
2018-04
dc.identifier.citation
Carciochi, Ramiro Ariel; Sologubik, Carlos Angel; Fernández, María Belén; Manrique, Guillermo Daniel; Galván D'alessandro, Leandro; Extraction of antioxidant phenolic compounds from brewer’s spent grain: Optimization and kinetics modeling; MDPI; Antioxidants; 7; 4; 4-2018; 1-10
dc.identifier.issn
2076-3921
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/95912
dc.description.abstract
The kinetics of polyphenol extraction from brewer’s spent grain (BSG), using a batch system, ultrasound assistance, and microwave assistance and the evolution of antioxidant capacity of these extracts over time, were studied. The main parameters of extraction employed in the batch system were evaluated, and, by applying response surface analysis, the following optimal conditions were obtained: Liquid/solid ratio of 30:1 mL/g at 80 ◦C, using 72% (v/v) ethanol:water as the solvent system. Under these optimized conditions, ultrasound assistance demonstrated the highest extraction rate and equilibrium yield, as well as shortest extraction times, followed by microwave assistance. Among the mathematical models used, Patricelli’s model proved the most suitable for describing the extraction kinetics for each method tested, and is therefore able to predict the response values and estimate the extraction rates and potential maximum yields in each case.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BREWER’S SPENT GRAIN
dc.subject
EXTRACTION
dc.subject
MODELING
dc.subject
OPTIMIZATION
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Extraction of antioxidant phenolic compounds from brewer’s spent grain: Optimization and kinetics modeling
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-16T15:08:39Z
dc.journal.volume
7
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Carciochi, Ramiro Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Institut Charles Viollette; Francia
dc.description.fil
Fil: Sologubik, Carlos Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, María Belén. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galván D'alessandro, Leandro. Institut Charles Viollette; Francia
dc.journal.title
Antioxidants
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.mdpi.com/2076-3921/7/4/45
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/antiox7040045
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