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dc.contributor.author
Agustinelli, Silvina Paola  
dc.contributor.author
Salvadori, Viviana Olga  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.date.available
2020-01-16T21:39:27Z  
dc.date.issued
2013-06  
dc.identifier.citation
Agustinelli, Silvina Paola; Salvadori, Viviana Olga; Yeannes, Maria Isabel; Determination of the moisture sorption behavior of osmotically dehydrated mackerel fillets by means of binary and ternary solutions; Sage Publications Ltd; Food Science and Technology International; 20; 5; 6-2013; 353-363  
dc.identifier.issn
1082-0132  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/95020  
dc.description.abstract
In this study, the moisture sorption isotherm of osmotically dehydrated mackerel fillets (Scomber japonicus) was experimentally determined. The fillets were osmotically dehydrated with solutions of salt (NaCl) (120 and 180 g per liter of solution) or in combination with sugar (350 to 700 g per liter of solution). The sorption isotherms were determined using the static gravimetric methodology with six salts for the water activity range of 0.33–0.98 at 5 ℃ and 25 ℃. All the sorption curves were found to be type III. Temperature and the final tissue salt content had significant (p < 0.05) effects on the sorption isotherms. A regression program was used to fit the Halsey, Oswin and Smith moisture sorption isotherm models. Oswin equation gave the best fit for the whole range of water activity and temperatures. The Smith equation only presented valuable results for the mackerel fillets samples with the higher salt content.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sage Publications Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MATHEMATICAL MODELING  
dc.subject
SALT-SUGAR-WATER SOLUTIONS  
dc.subject
SALT-WATER SOLUTIONS  
dc.subject
SCOMBER JAPONICUS  
dc.subject
SORPTION ISOTHERM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Determination of the moisture sorption behavior of osmotically dehydrated mackerel fillets by means of binary and ternary solutions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:48:12Z  
dc.journal.volume
20  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
353-363  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Agustinelli, Silvina Paola. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Technology International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://fst.sagepub.com/content/early/2013/06/06/1082013213488610  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1177/1082013213488610