Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hapon, María Vanda  
dc.contributor.author
Boiteux, Joana Jaqueline  
dc.contributor.author
Fernández, M. A.  
dc.contributor.author
Lucero, G.  
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda  
dc.contributor.author
Pizzuolo, Pablo Humberto  
dc.date.available
2019-12-20T21:03:45Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Hapon, María Vanda; Boiteux, Joana Jaqueline; Fernández, M. A.; Lucero, G.; Silva, María Fernanda; et al.; Effect of phenolic compounds present in argentinian plant extracts on mycelial growth of the plant pathogen Botrytis cinerea pers.; Fundación Rómulo Raggio; Phyton; 86; 7-2018; 270-277  
dc.identifier.issn
0031-9457  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92684  
dc.description.abstract
The polyphagous plant pathogen Botrytis cinerea has the ability of growing fast under several conditions, and producing grey moulds in different plant tissues. Because of its adaptive plasticity, resistant strains have made difficult their chemical control. Therefore, new strategies of management and the use of natural compounds could be important control alternatives. The aim of this work was to study the potential value of four Argentine native plant extracts and some of its phenolic compounds as biodrugs on B. cinerea. Aqueous plant extracts of Larrea divaricata, Prosopis strombulifera, Tessaria absinthioides and Schinus molle var. areira, were used. The capability to inhibit the mycelial growth was studied using either the crude plant extract or same its most important, detected phenolic compounds. Phenolic compounds were analyzed by Capillary Zone Electrophoresis (CZE) with UV detection, and then statistically analyzed by Principal Component Analysis to correlate them and their biological activity against the fungus. Prosopis strombulifera and T. absinthioides extracts did not inhibit mycelial growth while S. molle stimulated it. Larrea divaricata demonstrated inhibition above 50% at plant extracts concentrations of 100 mg/mL.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Fundación Rómulo Raggio  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Botrytis cinerea  
dc.subject
Plant extract  
dc.subject
Control  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Effect of phenolic compounds present in argentinian plant extracts on mycelial growth of the plant pathogen Botrytis cinerea pers.  
dc.title
Efecto de compuestos fenólicos presentes en extractos de plantas argentinas en el crecimiento miceliar del fitopatógeno Botrytis cinerea Pers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:22Z  
dc.journal.volume
86  
dc.journal.pagination
270-277  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Buenos Aires  
dc.description.fil
Fil: Hapon, María Vanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boiteux, Joana Jaqueline. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, M. A.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucero, G.. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizzuolo, Pablo Humberto. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Phyton  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ppct.caicyt.gov.ar/index.php/phyton/article/view/7934