Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Curti, Carolina Antonela  
dc.contributor.author
Curti, Ramiro Nestor  
dc.contributor.author
Bonini, Norberto Alejandro  
dc.contributor.author
Ramón, Adriana Noemí  
dc.date.available
2019-12-06T15:35:42Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Curti, Carolina Antonela; Curti, Ramiro Nestor; Bonini, Norberto Alejandro; Ramón, Adriana Noemí; Changes in the fatty acid composition in bitter Lupinus species depend on the debittering process; Elsevier; Food Chemistry; 263; 10-2018; 151-154  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/91626  
dc.description.abstract
The evaluation of changes in the fatty acid composition in Lupinus species after the debittering process is crucial to determine their nutritional implications. The aim of this study was to evaluate changes in the fatty acid composition in Lupinus albus and L. mutabilis after the debittering process. Lupinus species showed different fatty acid compositions which changed depending on the debittering process applied. The debittering process changed the monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in L. albus, whereas in L. mutabilis it changed the w-6/w-3 ratio. However, the total saturated fatty acid content remained stable in both species after the debittering process. The changes in L. albus were associated with the fatty acid desaturation and a conversion into unsaturated fatty acids, whereas in L. mutabilis with the lipid peroxidation by decreasing the linoleic acid content. Nutritional implications of these changes in the fatty acid composition are discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
PEROXIDATION  
dc.subject
PULSES CROPS  
dc.subject
UNSATURATED FATTY ACIDS  
dc.subject
W-6/W-3 RATIO  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Changes in the fatty acid composition in bitter Lupinus species depend on the debittering process  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-23T21:12:15Z  
dc.journal.volume
263  
dc.journal.pagination
151-154  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Curti, Ramiro Nestor. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Escuela de Agronomía. Laboratorio de Investigaciones Botánicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonini, Norberto Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.04.118  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618307581