Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa
dc.contributor.author
González, Rolando J.
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2019-11-04T17:38:16Z
dc.date.issued
2013-09-14
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; González, Rolando J.; Mauri, Adriana Noemi; Development of naturally activated edible films with antioxidant properties prepared from red seaweed Porphyra columbina biopolymers; Elsevier; Food Chemistry; 146; 14-9-2013; 6-14
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87919
dc.description.abstract
The aim of this work was to study the physicochemical and antioxidant properties of phycobiliproteins-phycocolloids-based films, obtained from mixtures of two aqueous fractions extracted from Porphyra columbina red seaweed, one enriched in phycocolloids (PcF) and the other in phycobiliproteins (PF). Films with different ratios of PF:PcF (0, 25, 50, 75, 100% [w/w]) and without plasticizer addition were prepared by casting. PcF films had excellent mechanical properties (tensile strength ∼50 MPa, elongation at break ∼3% and an elastic modulus ∼17.5 MPa). The addition of PF to formulations exerted a plasticizing effect on the PcF matrix, which was manifested in moisture content, water solubility and mechanical properties of the resulting films but not in its water vapour permeability. The antioxidant capacity (TEAC) of the PcF films was significantly increased by the addition of PF and a direct relationship between TEAC and the total phenolic compounds (r2 = 0.9998) and R-phycoerythrin (r2 = 0.9942) was observed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
PHYCOBILIPROTEINS
dc.subject
PHYCOCOLLOIDS
dc.subject
R-PHYCOERYTHRIN
dc.subject
RED SEAWEEDS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development of naturally activated edible films with antioxidant properties prepared from red seaweed Porphyra columbina biopolymers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-11-01T19:45:38Z
dc.journal.volume
146
dc.journal.pagination
6-14
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Rolando J.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613012351
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.08.133
Archivos asociados