Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cian, Raúl Esteban  
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Drago, Silvina Rosa  
dc.contributor.author
González, Rolando J.  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2019-11-04T17:38:16Z  
dc.date.issued
2013-09-14  
dc.identifier.citation
Cian, Raúl Esteban; Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; González, Rolando J.; Mauri, Adriana Noemi; Development of naturally activated edible films with antioxidant properties prepared from red seaweed Porphyra columbina biopolymers; Elsevier; Food Chemistry; 146; 14-9-2013; 6-14  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87919  
dc.description.abstract
The aim of this work was to study the physicochemical and antioxidant properties of phycobiliproteins-phycocolloids-based films, obtained from mixtures of two aqueous fractions extracted from Porphyra columbina red seaweed, one enriched in phycocolloids (PcF) and the other in phycobiliproteins (PF). Films with different ratios of PF:PcF (0, 25, 50, 75, 100% [w/w]) and without plasticizer addition were prepared by casting. PcF films had excellent mechanical properties (tensile strength ∼50 MPa, elongation at break ∼3% and an elastic modulus ∼17.5 MPa). The addition of PF to formulations exerted a plasticizing effect on the PcF matrix, which was manifested in moisture content, water solubility and mechanical properties of the resulting films but not in its water vapour permeability. The antioxidant capacity (TEAC) of the PcF films was significantly increased by the addition of PF and a direct relationship between TEAC and the total phenolic compounds (r2 = 0.9998) and R-phycoerythrin (r2 = 0.9942) was observed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
PHYCOBILIPROTEINS  
dc.subject
PHYCOCOLLOIDS  
dc.subject
R-PHYCOERYTHRIN  
dc.subject
RED SEAWEEDS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of naturally activated edible films with antioxidant properties prepared from red seaweed Porphyra columbina biopolymers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-11-01T19:45:38Z  
dc.journal.volume
146  
dc.journal.pagination
6-14  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Rolando J.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613012351  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.08.133