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dc.contributor.author
Ghibaudo, María Florencia
dc.contributor.author
Gerbino, Oscar Esteban
dc.contributor.author
Hugo, Ayelen Amelia
dc.contributor.author
Simoes, Monica
dc.contributor.author
Alves, Patricia
dc.contributor.author
Costa, Benilde F.O.
dc.contributor.author
Campodallorto, Viviana
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Simoes, Pedro Nuno
dc.date.available
2019-10-30T16:05:35Z
dc.date.issued
2018-10
dc.identifier.citation
Ghibaudo, María Florencia; Gerbino, Oscar Esteban; Hugo, Ayelen Amelia; Simoes, Monica; Alves, Patricia; et al.; Development and characterization of iron-pectin beads as a novel system for iron delivery to intestinal cells; Elsevier Science; Colloids and Surfaces B: Biointerfaces; 170; 10-2018; 538-543
dc.identifier.issn
0927-7765
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87650
dc.description.abstract
Iron deficiency is the most common nutritional deficit worldwide. The goal of this work was to obtain iron-pectin beads by ionic gelation and evaluate their physiological behavior to support their potential application in the food industry. The beads were firstly analyzed by scanning electronic microscopy, and then physical-chemically characterized by performing swelling, thermogravimetric, porosimetry, Mössbauer spectroscopy and X-ray fluorescence analyses, as well as by determining the particle size. Then, physiological assays were carried out by exposing the beads to simulated gastric and intestinal environments, and determining the iron absorption and transepithelial transport into Caco-2/TC7 cells. Iron-pectin beads were spherical (diameter 1–2 mm), with high density (1.29 g/mL) and porosity (93.28%) at low pressure, indicating their high permeability even when exposed to low pressure. Swelling in simulated intestinal medium (pH 8) was higher than in simulated gastric medium. The source of iron [FeSO4 (control) or iron-pectin beads] did not have any significant effect on the mineral absorption. Regarding transport, the iron added to the apical pole of Caco-2/TC7 monolayers was recovered in the basal compartment, and this was proportional with the exposure time. After 4 h of incubation, the transport of iron arising from the beads was significantly higher than that of the iron from the control (FeSO4). For this reason, iron-pectin beads appear as an interesting system to overcome the low efficiency of iron transport, being a potential strategy to enrich food products with iron, without altering the sensory properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD FORTIFICATION
dc.subject
IONIC GELATION
dc.subject
IRON
dc.subject
IRON ABSORPTION AND TRANSPORT
dc.subject
PECTIN
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Development and characterization of iron-pectin beads as a novel system for iron delivery to intestinal cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:10:58Z
dc.journal.volume
170
dc.journal.pagination
538-543
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ghibaudo, María Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerbino, Oscar Esteban. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hugo, Ayelen Amelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simoes, Monica. Dpto. de Ingenieria Química, Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Alves, Patricia. Dpto. de Ingenieria Química, Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Costa, Benilde F.O.. Departmento de Física, Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Campodallorto, Viviana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analítica y Fisicoquímica. Cátedra de Química Analítica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simoes, Pedro Nuno. Dpto. de Ingenieria Química, Universidad de Coimbra; Portugal
dc.journal.title
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2018.06.052
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927776518304235?via%3Dihub
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