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dc.contributor.author
Lamarra, Javier Andres
dc.contributor.author
Damonte, Laura Cristina
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.date.available
2019-10-22T17:44:14Z
dc.date.issued
2018-02
dc.identifier.citation
Lamarra, Javier Andres; Damonte, Laura Cristina; Rivero, Sandra G. M.; Pinotti, Adriana Noemi; Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles; Hindawi; Advances in Materials Science and Eginiering; 2018; 2-2018; 1-11
dc.identifier.issn
1687-8434
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86923
dc.description.abstract
The incorporation of suspensions of nanoparticles functionalized with gallic acid (GA) was used as a strategy to obtain nanocomposite active films with different both, chitosan: tripolyphosphate (CH:TPP) and nanoparticles:chitosan (N:CH) ratios. The thermal analysis carried out by modulated differential scanning calorimetry (MDSC) allowed observing the shift of an endothermic event towards higher temperatures with a greater N:CH ratio. Analyzing ATR-FTIR spectra through-principal component analysis (PCA) can be inferred that the incorporation of the nanoparticles produced a discrimination of the samples into clusters when the region 1400-1700 cm-1 was considered.The decrease in crystalline size with the inclusion of nanoparticles (NA and NB), proved the existence of interactions among CH, TPP, and GA, resulting in a more amorphous structure. The positron annihilation lifetime spectroscopy (PALS) technique was adequate to correlate the glass transition temperatures (Tg) obtained by using the MDSC technique with parameters τ2 and I2 ascribed to the annihilation of positrons in the interface.The cross-section of nanocomposites obtained by scanning electron microscopy (SEM) clearly showed a homogeneous distribution of the nanoparticles without aggregation suggesting their compatibility with the CH matrix. By virtue of the obtained results, the nanocomposites with the greatest nanoparticle proportion and the highest TPP concentration attained significant modifications in relation to CH matrices, because of the crosslinking of the biopolymer with GA and TPP.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Hindawi
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
quitosanos
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Structural Insight into Chitosan Supports Functionalized with Nanoparticles
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:10:59Z
dc.journal.volume
2018
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Lamarra, Javier Andres. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Advances in Materials Science and Eginiering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/5928
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/amse/2018/3965783/
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