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dc.contributor.author
Prendes, Luciana Paola
dc.contributor.author
Merín, María Gabriela
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Rubén
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura
dc.contributor.author
Morata, Vilma Ines
dc.date.available
2019-10-15T17:46:11Z
dc.date.issued
2018-02
dc.identifier.citation
Prendes, Luciana Paola; Merín, María Gabriela; Fontana, Ariel Ramón; Bottini, Ambrosio Rubén; Ramirez, Maria Laura; et al.; Isolation, identification and selection of antagonistic yeast against Alternaria alternata infection and tenuazonic acid production in wine grapes from Argentina; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 266; 2-2018; 14-20
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/85913
dc.description.abstract
Epiphytic isolates with yeast characteristics from grapes of the Malbec cultivar were obtained in order to find antagonists against Alternaria alternata. From a total of 111 isolates, 82% corresponded to the yeast-like organism Aureobasidium pullulans and the rest to the non-Saccharomyces yeasts Hanseniaspora uvarum (6.3%), Metschnikowia pulcherrima or spp. (5.4%), Cryptoccocus laurentti II (2.7%), Starmerella bacilaris or Candida zemplinina (2.7%) and Rhodotorula spp. (0.9%). The 22.4% (15 out of 67) of epiphytic yeasts and yeast-like organisms evaluated were able to reduce A. alternata infection from 0.0 to 4.4% when applied 2 h previous to pathogen inoculation on wounds of grape berries. From these selected strains, 14 out of 15 strains completely prevented A. alternata infection (0.0%), which implies potential for field application. All Metschnikowia (pulcherrima or spp.), S. bacillaris and almost all H. uvarum evaluated strains showed antagonist capability against A. alternata. Meanwhile, none of the lesser nutritional requirement strains belonging to A. pullulans, Cr. laurenti II and Rhodotorula spp. did. All the yeasts with capacity to prevent A. alternata infection also reduced tenuazonic acid (TA) production by 81.2 to 99.8%, finding TA levels similar to negative controls. Therefore, the epiphytic yeasts selected are promising as biological control agents against Alternaria infection and toxin production in grapes for winemaking.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ALTERNARIA ALTERNATA
dc.subject
ANTAGONISTIC YEASTS
dc.subject
TENUAZONIC ACID
dc.subject
WINE GRAPES
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Isolation, identification and selection of antagonistic yeast against Alternaria alternata infection and tenuazonic acid production in wine grapes from Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-15T14:12:06Z
dc.journal.volume
266
dc.journal.pagination
14-20
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Prendes, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria. Departamento de Bromatología - Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Merín, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria. Departamento de Bromatología - Alimentación; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Morata, Vilma Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160517304750
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.10.033
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