Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Simultaneous determination of saccharin and aspartame in commercial noncaloric sweeteners using the PLS-2 multivariate calibration method and validation by capillary electrophoresis

Cantarelli, Miguel AngelIcon ; Pellerano, Roberto GerardoIcon ; Marchevsky, Eduardo JorgeIcon ; Camiña, José ManuelIcon
Fecha de publicación: 10/2008
Editorial: American Chemical Society
Revista: Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN: 0021-8561
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

A new method to determine a mixture for sweetener sodium saccharin and aspartame in commercial noncaloric sweeteners is proposed. A classical full factorial design for standards was used in the calibration step to build the partial least-squares (PLS-2) model. Instrumental data were obtained by means of UV-visible spectrophotometry. Salicylic acid was used as an internal standard to evaluate the adjustment of the real samples to the PLS model. The concentration of analytes in the commercial samples was evaluated using the obtained model by UV spectral data. The PLS-2 method was validated by capillary zone electrophoresis (CZE), finding in all cases a relative error of less than 11 % between the PLS-2 and the CZE methods. The proposed procedure was applied successfully to the determination of saccharin and aspartame in noncaloric commercial sweeteners.
Palabras clave: Aspartame , Capillary Electrophoresis , Multivariate Calibration , Pls-2 Method , Sodium Saccharin , Sweeteners
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 229.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/81662
URL: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf801972q
DOI: https://doi.org/10.1021/jf801972q
Colecciones
Articulos(INCITAP)
Articulos de INST.D/CS D/L/TIERRA Y AMBIENTALES D/L/PAMPA
Citación
Cantarelli, Miguel Angel; Pellerano, Roberto Gerardo; Marchevsky, Eduardo Jorge; Camiña, José Manuel; Simultaneous determination of saccharin and aspartame in commercial noncaloric sweeteners using the PLS-2 multivariate calibration method and validation by capillary electrophoresis; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 56; 20; 10-2008; 9345-9349
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES