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dc.contributor.author
Aguilar, Elba Graciela  
dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge  
dc.contributor.author
Escudero, Nora L.  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.date.available
2019-08-14T14:03:44Z  
dc.date.issued
2011-09  
dc.identifier.citation
Aguilar, Elba Graciela; Cantarelli, Miguel Angel; Marchevsky, Eduardo Jorge; Escudero, Nora L.; Camiña, José Manuel; Multielemental analysis and classification of amaranth seeds according to their botanical origin; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 59; 17; 9-2011; 9059-9064  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81592  
dc.description.abstract
The characterization of amaranth seeds (Amaranthus spp.) was developed for Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus, and Amaranthus dubius. The elemental concentrations were determined by inductively coupled plasma optic atomic spectroscopy. Pattern recognition methods were used for the characterization of seed samples: nonsupervised methods included principal components analysis and cluster analysis; supervised methods were linear discriminant analysis and partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Informed are the concentrations of the following elements: Ag, Al, Ba, Ca, Co, Cr, Cu, Fe, K, La, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, S, Sr, V, Zn, and Zr. The lowest mineral content was found in A. hypochondriacus, and the highest one was found in A. dubius. For the classification, selected variables for all multivariate methods were Ba, Cr, Li, Mn, Ni, S, and Sr. Nonsupervised methods allowed us to distinguish between the three species of amaranth; however, PLS-DA supervised methods showed the best prediction ability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
A. Cruentus  
dc.subject
A. Dubius  
dc.subject
A. Hypochondriacus  
dc.subject
Amaranth  
dc.subject
Icp-Oes  
dc.subject
Multivariate  
dc.subject
Pattern Recognition  
dc.subject
Seeds  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multielemental analysis and classification of amaranth seeds according to their botanical origin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-13T19:13:12Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
17  
dc.journal.pagination
9059-9064  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Aguilar, Elba Graciela. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Escudero, Nora L.. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202610t  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf202610t