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dc.contributor.author
Aguilar, Elba Graciela
dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge
dc.contributor.author
Escudero, Nora L.
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel
dc.date.available
2019-08-14T14:03:44Z
dc.date.issued
2011-09
dc.identifier.citation
Aguilar, Elba Graciela; Cantarelli, Miguel Angel; Marchevsky, Eduardo Jorge; Escudero, Nora L.; Camiña, José Manuel; Multielemental analysis and classification of amaranth seeds according to their botanical origin; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 59; 17; 9-2011; 9059-9064
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81592
dc.description.abstract
The characterization of amaranth seeds (Amaranthus spp.) was developed for Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus, and Amaranthus dubius. The elemental concentrations were determined by inductively coupled plasma optic atomic spectroscopy. Pattern recognition methods were used for the characterization of seed samples: nonsupervised methods included principal components analysis and cluster analysis; supervised methods were linear discriminant analysis and partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Informed are the concentrations of the following elements: Ag, Al, Ba, Ca, Co, Cr, Cu, Fe, K, La, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, S, Sr, V, Zn, and Zr. The lowest mineral content was found in A. hypochondriacus, and the highest one was found in A. dubius. For the classification, selected variables for all multivariate methods were Ba, Cr, Li, Mn, Ni, S, and Sr. Nonsupervised methods allowed us to distinguish between the three species of amaranth; however, PLS-DA supervised methods showed the best prediction ability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
A. Cruentus
dc.subject
A. Dubius
dc.subject
A. Hypochondriacus
dc.subject
Amaranth
dc.subject
Icp-Oes
dc.subject
Multivariate
dc.subject
Pattern Recognition
dc.subject
Seeds
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Multielemental analysis and classification of amaranth seeds according to their botanical origin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-08-13T19:13:12Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
17
dc.journal.pagination
9059-9064
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Aguilar, Elba Graciela. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Escudero, Nora L.. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202610t
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf202610t
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