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dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.contributor.author
Valdes la Hens, Danay  
dc.contributor.author
Hollmann, Axel  
dc.contributor.author
Delfederico, Lucrecia  
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.date.available
2019-03-26T20:29:32Z  
dc.date.issued
2017-04  
dc.identifier.citation
Brizuela, Natalia Soledad; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Valdes la Hens, Danay; Hollmann, Axel; Delfederico, Lucrecia; et al.; Comparative vinification assays with selected Patagonian strains of Oenococcus oeni and Lactobacillus plantarum; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 77; 4-2017; 348-355  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/72587  
dc.description.abstract
The performance of Patagonian Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni strains as malolactic starter cultures was compared. Two autochthonous strains of each species were selected, based on the presence of aroma-related genes, and inoculated in sterile wine of high ethanol content. The effects of initial inoculum size and acclimation treatment on the efficiency of malolactic fermentation (MLF) were analyzed for each strain. O. oeni strains were able to successfully conduct the MLF only when the inoculum concentration was higher than 1.108 CFU/mL and cells were acclimated in sublethal ethanol concentrations. The increase of ethanol concentration in the acclimation medium also improved the kinetics of malic acid consumption. Successful MLF with L. plantarum strains required lower inocula and no acclimation treatment. In addition, these strains showed a better profile of aroma-related genes than O. oeni. L. plantarum strains appeared to be more efficient than O. oeni strains as candidates for malolactic starter cultures to be used in Patagonian red wines.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Acclimation  
dc.subject
Inoculum Size  
dc.subject
Lactobacillus Plantarum  
dc.subject
Oenococcus Oeni  
dc.subject
Patagonian Pinot Noir Wine  
dc.subject
Vinification Assays  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Comparative vinification assays with selected Patagonian strains of Oenococcus oeni and Lactobacillus plantarum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-03-26T14:11:55Z  
dc.journal.volume
77  
dc.journal.pagination
348-355  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdes la Hens, Danay. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delfederico, Lucrecia. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.11.023  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643816306946