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dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes
dc.contributor.author
Valdes la Hens, Danay
dc.contributor.author
Hollmann, Axel
dc.contributor.author
Delfederico, Lucrecia
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen
dc.date.available
2019-03-26T20:29:32Z
dc.date.issued
2017-04
dc.identifier.citation
Brizuela, Natalia Soledad; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Valdes la Hens, Danay; Hollmann, Axel; Delfederico, Lucrecia; et al.; Comparative vinification assays with selected Patagonian strains of Oenococcus oeni and Lactobacillus plantarum; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 77; 4-2017; 348-355
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/72587
dc.description.abstract
The performance of Patagonian Lactobacillus plantarum and Oenococcus oeni strains as malolactic starter cultures was compared. Two autochthonous strains of each species were selected, based on the presence of aroma-related genes, and inoculated in sterile wine of high ethanol content. The effects of initial inoculum size and acclimation treatment on the efficiency of malolactic fermentation (MLF) were analyzed for each strain. O. oeni strains were able to successfully conduct the MLF only when the inoculum concentration was higher than 1.108 CFU/mL and cells were acclimated in sublethal ethanol concentrations. The increase of ethanol concentration in the acclimation medium also improved the kinetics of malic acid consumption. Successful MLF with L. plantarum strains required lower inocula and no acclimation treatment. In addition, these strains showed a better profile of aroma-related genes than O. oeni. L. plantarum strains appeared to be more efficient than O. oeni strains as candidates for malolactic starter cultures to be used in Patagonian red wines.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Acclimation
dc.subject
Inoculum Size
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Oenococcus Oeni
dc.subject
Patagonian Pinot Noir Wine
dc.subject
Vinification Assays
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Comparative vinification assays with selected Patagonian strains of Oenococcus oeni and Lactobacillus plantarum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-03-26T14:11:55Z
dc.journal.volume
77
dc.journal.pagination
348-355
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valdes la Hens, Danay. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Delfederico, Lucrecia. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.11.023
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643816306946
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