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dc.contributor.author
Yanez Heras, Jorge Eduardo  
dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David  
dc.contributor.author
Negri, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Battaglini, Fernando  
dc.date.available
2019-03-11T20:38:29Z  
dc.date.issued
2010-03  
dc.identifier.citation
Yanez Heras, Jorge Eduardo; Rodríguez, Silvio David; Negri, Ricardo Martin; Battaglini, Fernando; Chelating electrodes as taste sensor for the trace assessment of metal ions; Elsevier Science Sa; Sensors and Actuators B: Chemical; 145; 2; 3-2010; 726-733  
dc.identifier.issn
0925-4005  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/71433  
dc.description.abstract
Impedance spectroscopy combined with principal component analysis allows the trace detection of metal ions. The detection system is based on two modified electrodes, each of them containing a chelating agent (pyrocatechol violet and a nitrilotriacetic derivative); as the chelator is able to capture the metal ion at very low concentrations, important electrical changes are produced on the surface environment, generating patterns with different features for each ion. The system is able to differentiate eight metal ions (Al3+, Fe3+, Cd2+, Pb2+, Hg2+, Cu2+, Ca2+ and Ag+) at micromolar levels in ultrapure water. The method allows the detection of metal ions in aqueous samples without the need of sample conditioning, rinsing steps or the addition of probes. Selecting the appropriate frequencies and sensors, the array can also be applied to different aqueous systems such as bottled mineral water or concentrated NaCl (27%) yielding similar results. © 2010 Elsevier B.V. All rights reserved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Sa  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chelating Electrode  
dc.subject
Electronic Tongue  
dc.subject
Impedance  
dc.subject
Principal Component Analysis  
dc.subject
Trace Metal Detection  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chelating electrodes as taste sensor for the trace assessment of metal ions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-03-08T20:28:58Z  
dc.journal.volume
145  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
726-733  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Yanez Heras, Jorge Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Negri, Ricardo Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Battaglini, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.journal.title
Sensors and Actuators B: Chemical  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.snb.2010.01.027  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925400510000493