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dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David  
dc.contributor.author
Monge, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Olivieri, Alejandro Cesar  
dc.contributor.author
Negri, Ricardo Martin  
dc.contributor.author
Bernik, Delia Leticia  
dc.date.available
2019-03-11T19:38:43Z  
dc.date.issued
2010-04  
dc.identifier.citation
Rodríguez, Silvio David; Monge, Maria Eugenia; Olivieri, Alejandro Cesar; Negri, Ricardo Martin; Bernik, Delia Leticia; Time dependence of the aroma pattern emitted by an encapsulated essence studied by means of electronic noses and chemometric analysis; Elsevier Science; Food Research International; 43; 3; 4-2010; 797-804  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/71381  
dc.description.abstract
This work studies the changes along days of the aroma released from a flavour encapsulated in a polysaccharide gel matrix using the electronic nose methodology. The purpose is to explore the capacity of the sensor array to assign a pattern of aroma to the corresponding release day within a total period of five days. Different procedures of data treatment and analysis are compared in order to achieve the maximum of information of the system under study in conditions where the number of measurements is limited. Raw and normalized sensor signals are processed using various unsupervised and supervised data analysis algorithms such as Principal Component Analysis, Kohonen-Self Organizing Maps, Cluster Analysis, Multiple Discriminant Analysis and two types of Artificial Neural Networks (BP-ANN and RBF-ANN). Accurate assignation of the number of release days is obtained with a successful classification up to four classes associated to samples at increasing days of aroma release. The relative advantages and drawbacks of the different procedures and data manipulations are discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Aroma Release  
dc.subject
Chemometric Analysis  
dc.subject
Electronic Noses  
dc.subject
Essence Encapsulation  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Time dependence of the aroma pattern emitted by an encapsulated essence studied by means of electronic noses and chemometric analysis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-03-08T20:28:07Z  
dc.journal.volume
43  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
797-804  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monge, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Olivieri, Alejandro Cesar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Negri, Ricardo Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernik, Delia Leticia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996909003640  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2009.11.022