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Artículo

Kinetics of Escherichia coli inactivation employing hydrogen peroxide at varying temperatures, pH and concentrations

Raffellini, Silvia Monica; Schenk, Marcela LilianaIcon ; Guerrero, Sandra N.Icon ; Alzamora, Stella MarisIcon
Fecha de publicación: 06/2011
Editorial: Elsevier
Revista: Food Control
ISSN: 0956-7135
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The effectiveness of hydrogen peroxide on the destruction of planktonic cells of Escherichia coli at different temperatures, pH and sanitizer concentrations was studied. Inactivation kinetics of E. coli exhibited a clear dependence on hydrogen peroxide concentration, pH and temperature. A Weibullian mathematical model successfully described the inactivation curves. Quantitative kinetic results obtained allowed to identify various combinations H2O2 concentration-pH-temperature for 5-log cycles reduction of E. coli. Flow cytometry analysis revealed induced H2O2 cytoplasm membrane damage. TEM observations indicated that H2O2 treatment resulted in rupture of outer and cytoplasm membranes and a more uniform granularity.
Palabras clave: E. Coli , Hydrogen Peroxide , Inactivation Kinetics , Ph , Temperature , Time to 5-Log Reductions
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/68239
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.11.027
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713510004081
Colecciones
Articulos(OCA CIUDAD UNIVERSITARIA)
Articulos de OFICINA DE COORDINACION ADMINISTRATIVA CIUDAD UNIVERSITARIA
Citación
Raffellini, Silvia Monica; Schenk, Marcela Liliana; Guerrero, Sandra N.; Alzamora, Stella Maris; Kinetics of Escherichia coli inactivation employing hydrogen peroxide at varying temperatures, pH and concentrations; Elsevier; Food Control; 22; 6; 6-2011; 920-932
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