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dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué
dc.contributor.author
Cravero Bruneri, Andrea Paula
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.contributor.author
Goncalvez de Oliveira, Enzo
dc.contributor.author
Paz, Noelia Fernanda
dc.contributor.author
Ramón, Adriana Noemí
dc.date.available
2018-12-20T18:07:38Z
dc.date.issued
2017-07
dc.identifier.citation
Villalva, Fernando Josué; Cravero Bruneri, Andrea Paula; Vinderola, Celso Gabriel; Goncalvez de Oliveira, Enzo; Paz, Noelia Fernanda; et al.; Formulation of a peach ice cream as potential symbiotic food; Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA; Food Science and Technology; 37; 3; 7-2017; 456-461
dc.identifier.issn
1678-457X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/66843
dc.description.abstract
Today’s population increasingly demands and consumes healthy products. For this reason, the food industry has been developing and marketing food with added bioactive components. The aim of this work was to formulate a peach ice cream reduced in calories with an added probiotic (Bifidobacterium lactis Bb-12) and prebiotics (inulin), and to evaluate its sensory quality and acceptability as potential symbiotic food. The moisture content was 76.47%; 7.14% protein; 0.15% fat; 6.37%; carbohydrates; 9.87% inulin; 1.22% ash; 0.201% calcium, 0.155% phosphorus and 0.168% sodium. On the first and 21th day of storage counts of B. lactis Bb – 12 was 4 x 108 CFU/mL and 1.5 x 107 CFU/mL, respectively. It was possible to formulate a peach ice cream reduced in calories, fat, and sugar and with potential symbiotic effect, by addition of B. lactis Bb – 12. A product with suitable organoleptic characteristics, creamy texture, peachy colour, taste and flavour, and no ice crystals was obtained. This ice cream would be a suitable food matrix to incorporate prebiotic and probiotic ingredients as a potential symbiotic food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Ice Cream
dc.subject
Inulin
dc.subject
Prebiotic
dc.subject
Probiotic
dc.subject
Symbiotic
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Formulation of a peach ice cream as potential symbiotic food
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-23T17:29:19Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
456-461
dc.journal.pais
Brasil
dc.journal.ciudad
Campinas
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero Bruneri, Andrea Paula. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goncalvez de Oliveira, Enzo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina
dc.journal.title
Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1590/1678-457x.19716
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/d2jvsc
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