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dc.contributor.author
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban
dc.contributor.author
Alegre, Matias Leonel
dc.contributor.author
Senn, María Eugenia
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Simontacchi, Marcela Silvia
dc.contributor.author
Bartoli, Carlos Guillermo
dc.date.available
2018-11-28T14:46:13Z
dc.date.issued
2017-11
dc.identifier.citation
Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban; Alegre, Matias Leonel; Senn, María Eugenia; Chaves, Alicia Raquel; Simontacchi, Marcela Silvia; et al.; Combination of nitric oxide and 1-MCP on postharvest life of the blueberry (Vaccinium spp.) fruit; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 133; 11-2017; 72-80
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65417
dc.description.abstract
Blueberries are a perishable fruit that loses its firmness and weight rapidly after harvest. High concentrations of ascorbic acid (AA) and phenolic compounds such as anthocyanins are important attributes contributing to the quality of the fruit. The aim of this work is to extend the postharvest life of three blueberries cultivars; ‘Mistý and ‘Blue Cuinex́, firm and soft cultivars respectively and ‘Blue Chiṕ with intermediate firmness. The fruit was treated separately or in combination with a nitric oxide donor, S-nitrosoglutathione (GSNO) and 1-methylcyclopropene (1-MCP) and stored at 4 °C for 14 d. The best treatment for ‘Blue Cuinex́ was the combination of 1-MCP and GSNO, while ‘Mistý softened slower when treated with 1-MCP, and ‘Blue Chiṕ was not affected by treatment. The 1-MCP + GSNO treatment maintained higher concentrations of AA and GSH in ‘Blue Cuinex́. AA concentrations declined in ‘Mistý but did not respond to GSNO. The combination of 1-MCP and GSNO extended the postharvest life of ‘Blue Cuinex́ by improving the concentrations of AA and glutathione in the berries but not for ‘Mistý. These results demonstrate that blueberry cultivars respond differentially to 1-MCP and nitric oxide, and that the sequence of application could be used to slow fruit softening and maintain antioxidant properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Ascorbic Acid
dc.subject
Berries
dc.subject
Citric Acid
dc.subject
Dehydroascorbic Acid
dc.subject
Glutathione
dc.subject
Malic Acid
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Combination of nitric oxide and 1-MCP on postharvest life of the blueberry (Vaccinium spp.) fruit
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-22T22:33:35Z
dc.journal.volume
133
dc.journal.pagination
72-80
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gergoff Grozeff, Gustavo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alegre, Matias Leonel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Senn, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simontacchi, Marcela Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bartoli, Carlos Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521416305853
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2017.06.012
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