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dc.contributor.author
Paz, Noelia Fernanda
dc.contributor.author
Goncalvez de Oliveira, Enzo
dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué
dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita
dc.contributor.author
Ramón, Adriana Noemí
dc.date.available
2018-11-05T13:22:19Z
dc.date.issued
2017-05
dc.identifier.citation
Paz, Noelia Fernanda; Goncalvez de Oliveira, Enzo; Villalva, Fernando Josué; Armada de Romano, Margarita; Ramón, Adriana Noemí; Effect of pH at drainage on the physicochemical, textural and microstructural characteristics of mozzarella cheese from goat milk; Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA; Food Science and Technology; 37; 2; 5-2017; 193-201
dc.identifier.issn
0101-2061
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63589
dc.description.abstract
The aim of this study was a contribution to standardazation the process of making mozzarella cheese from goat milk by draining at different pH values: 5.0 (MC50), 5.3 (MC53) and 5.6 (MC56), so as to obtain a product with suitable physicochemical, microstructural and textural characteristics. MC50 had lower protein and calcium, with very few strands. MC53 had adequate moisture content, fat, protein and calcium. The cheese yield was higher, the hardness parameters were lower, and the microstructure revealed the presence of long, thin strands, giving it the distinctive texture for this type of cheese. MC56 curd did not reach a good stretching property, requiring longer exposure to heating to obtain the yarn. This resulted in lower retention of fat, lower cheese yield, increased calcium and hardness values, and absence of strands. Overall, the goat milk presented aptitude for processing this type of cheese, however the pH 5.3 was selected to obtain a product with suitable physicochemical, textural and microstructural characteristics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
CHEESE
dc.subject
GOAT MILK
dc.subject
MICROSTRUCTURE
dc.subject
MOZZARELLA
dc.subject
PH
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of pH at drainage on the physicochemical, textural and microstructural characteristics of mozzarella cheese from goat milk
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-12T13:50:23Z
dc.identifier.eissn
1678-457X
dc.journal.volume
37
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
193-201
dc.journal.pais
Brasil
dc.journal.ciudad
Campinas
dc.description.fil
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goncalvez de Oliveira, Enzo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1590/1678-457x.05116
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/r7tm38
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.br/pdf/cta/v37n2/0101-2061-cta-1678-457X05116.pdf
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