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dc.contributor.author
Paz, Noelia Fernanda  
dc.contributor.author
Goncalvez de Oliveira, Enzo  
dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué  
dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita  
dc.contributor.author
Ramón, Adriana Noemí  
dc.date.available
2018-11-05T13:22:19Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Paz, Noelia Fernanda; Goncalvez de Oliveira, Enzo; Villalva, Fernando Josué; Armada de Romano, Margarita; Ramón, Adriana Noemí; Effect of pH at drainage on the physicochemical, textural and microstructural characteristics of mozzarella cheese from goat milk; Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA; Food Science and Technology; 37; 2; 5-2017; 193-201  
dc.identifier.issn
0101-2061  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63589  
dc.description.abstract
The aim of this study was a contribution to standardazation the process of making mozzarella cheese from goat milk by draining at different pH values: 5.0 (MC50), 5.3 (MC53) and 5.6 (MC56), so as to obtain a product with suitable physicochemical, microstructural and textural characteristics. MC50 had lower protein and calcium, with very few strands. MC53 had adequate moisture content, fat, protein and calcium. The cheese yield was higher, the hardness parameters were lower, and the microstructure revealed the presence of long, thin strands, giving it the distinctive texture for this type of cheese. MC56 curd did not reach a good stretching property, requiring longer exposure to heating to obtain the yarn. This resulted in lower retention of fat, lower cheese yield, increased calcium and hardness values, and absence of strands. Overall, the goat milk presented aptitude for processing this type of cheese, however the pH 5.3 was selected to obtain a product with suitable physicochemical, textural and microstructural characteristics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
CHEESE  
dc.subject
GOAT MILK  
dc.subject
MICROSTRUCTURE  
dc.subject
MOZZARELLA  
dc.subject
PH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of pH at drainage on the physicochemical, textural and microstructural characteristics of mozzarella cheese from goat milk  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-12T13:50:23Z  
dc.identifier.eissn
1678-457X  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
193-201  
dc.journal.pais
Brasil  
dc.journal.ciudad
Campinas  
dc.description.fil
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goncalvez de Oliveira, Enzo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1590/1678-457x.05116  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/r7tm38  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.br/pdf/cta/v37n2/0101-2061-cta-1678-457X05116.pdf