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dc.contributor.author
Sánchez, Ramiro Julián  
dc.contributor.author
Mateo, Carmen Margarita  
dc.contributor.author
Fernández, María Belén  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.date.available
2018-09-04T20:40:59Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Sánchez, Ramiro Julián; Mateo, Carmen Margarita; Fernández, María Belén; Nolasco, Susana Maria; Bidimensional modeling applied to oil extraction kinetics of microwave-pretreated canola seeds; Elsevier; Journal of Food Engineering; 192; 1-2017; 28-35  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/58293  
dc.description.abstract
The effect of microwaves on canola oil extraction kinetics and on tocopherol and canolol content in oil was studied. Oil was extracted with hexane at constant temperature (298–333 K) at different times (300–64800 s). In general, for each temperature and time, a significant yield increase was achieved by effect of the pretreatment. A modified Fick's diffusion model was proposed to explain the extraction process; the parameters were adjusted to obtain washing fractions and the effective diffusion coefficient, which presented an Arrhenius-type temperature-dependence. The analysis of the parameters allowed to develop a modified bidimensional diffusion model (temperature and time-dependent), appropriately correlating the data for pretreated and untreated samples. An increase in the pre-exponential parameter due to pretreatment was observed, evidencing the influence of microwave radiation on the sample structure. The pretreatment did not significantly affect the oil quality indices, but increased the content of canolol and β and δ-tocopherol isomers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Arrhenius  
dc.subject
Bidimensional Model  
dc.subject
Canola Oil Extraction  
dc.subject
Diffusion Coefficient  
dc.subject
Microwave-Pretreatment  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Bidimensional modeling applied to oil extraction kinetics of microwave-pretreated canola seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-09-03T20:00:37Z  
dc.journal.volume
192  
dc.journal.pagination
28-35  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Ramiro Julián. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Cientifíca y Tecnológica; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mateo, Carmen Margarita. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, María Belén. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.07.019  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877416302692