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dc.contributor.author
Gangoiti, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Puertas, A. I.  
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Peruzzo, Pablo Jose  
dc.contributor.author
Llamas, M. G.  
dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Prieto, A.  
dc.contributor.author
Dueñas Chasco, María Teresa  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2018-08-27T18:52:16Z  
dc.date.issued
2017-08  
dc.identifier.citation
Gangoiti, Maria Virginia; Puertas, A. I.; Hamet, Maria Fernanda; Peruzzo, Pablo Jose; Llamas, M. G.; et al.; Lactobacillus plantarum CIDCA 8327: An α-glucan producing-strain isolated from kefir grains; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 170; 8-2017; 52-59  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/57264  
dc.description.abstract
Lactobacillus plantarum CIDCA 8327 is an exopolysaccharide (EPS)-producer strain isolated from kefir with promising properties for the development of functional foods. The aim of the present study was to characterize the structure of the EPS synthesized by this strain grown in skim milk or semidefined medium (SDM). Additionally, genes involved in EPS synthesis were detected by PCR. L. plantarum produces an EPS with a molecular weight of 104 Da in both media. When grown in SDM produce an heteropolysaccharide composed mainly of glucose, glucosamine and rhamnose meanwhile the EPS produced in milk was composed exclusively of glucose indicating the influence of the sugar source. FTIR spectra of this EPS showed signals attributable to an α-glucan. Both by 1H NMR and methylation analysis it was possible to determine that this polysaccharide is a branched α-(1 → 4)-D-glucan composed of 80% linear α-(1 → 4)-D-glucopyranosyl units and 19% (1 → 4)-D-glucopyranosyl units substituted at O-3 by single α-D-glucopyranosil residues.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Exopolysaccharides  
dc.subject
Glucans  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Lactobacillus Plantarum  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactobacillus plantarum CIDCA 8327: An α-glucan producing-strain isolated from kefir grains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-27T14:01:26Z  
dc.journal.volume
170  
dc.journal.pagination
52-59  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gangoiti, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puertas, A. I.. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España  
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peruzzo, Pablo Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Llamas, M. G.. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Prieto, A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Biológicas; España  
dc.description.fil
Fil: Dueñas Chasco, María Teresa. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.04.053  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861717304460