Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Tavera Quiroz, Maria Jose
dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón
dc.contributor.author
Mobili, Pablo
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.contributor.author
Bertola, Nora Cristina
dc.date.available
2018-06-18T15:30:13Z
dc.date.issued
2015-06
dc.identifier.citation
Tavera Quiroz, Maria Jose; Romano, Nelson Gastón; Mobili, Pablo; Pinotti, Adriana Noemi; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum; Elsevier; Journal of Functional Foods; 16; 6-2015; 164-173
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48981
dc.description.abstract
The aim of the present work was to develop a healthy snack as a vehicle of probiotic bacteria. Apple snacks were coated with methylcellulose films containing fructooligosaccharides and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. Dehydration of the snacks at 60 °C for 50 min allowed obtaining a product with water content, crispness and visual aspect similar to those before applying the film-forming solution, without major detrimental effects for microorganisms. Sensory attributes of coated snacks were evaluated by an experienced sensory panel, receiving good scores in taste (6.5 ± 0.6), color (7.7 ± 0.4), texture (7.2 ± 0.4) and overall acceptability (7.2 ± 0.3). Storage of the snacks at 20 °C and 60% RH caused only a mild decrease in the bacterial cultivability after 90 days (1.4 log CFU/g), and a significant number of bacteria were still alive after the simulated gastric (5.5 × 106 ± 0.7 × 106 CFU/g) and intestinal (1.0 × 106 ± 0.4 × 106 CFU/g) digestions of the stored samples. The force-deformation curves showed a typical pattern of brittle materials up to 90 days of storage. The Tg followed a similar trend, in accordance with the constant moisture content. An organoleptically attractive food product was obtained which after 90 days of storage presented a high load of cultivable lactobacilli (2.0 × 108 ± 0.7 × 108 CFU/g). This concentration is well above the minimum considered necessary (106-107 CFU/g) to obtain the benefits of probiotic consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Apple Snacks
dc.subject
Fructooligosaccharides
dc.subject
Isomalt
dc.subject
Lactobacillus Plantarum
dc.subject
Methylcellulose
dc.subject
Probiotics
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-18T13:29:06Z
dc.journal.volume
16
dc.journal.pagination
164-173
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tavera Quiroz, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.04.024
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001978
Archivos asociados