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dc.contributor.author
Prendes, Luciana Paola  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Merín, María Gabriela  
dc.contributor.author
D'Amario Fernández, Agustina  
dc.contributor.author
Bottini, Ambrosio Rubén  
dc.contributor.author
Ramirez, Maria Laura  
dc.contributor.author
Morata, Vilma Ines  
dc.date.available
2018-04-24T20:32:52Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Prendes, Luciana Paola; Fontana, Ariel Ramón; Merín, María Gabriela; D'Amario Fernández, Agustina; Bottini, Ambrosio Rubén; et al.; Natural occurrence and production of tenuazonic acid in wine grapes in Argentina; Wiley; Food Science & Nutrition; 2017; 12-2017; 1-9  
dc.identifier.issn
2048-7177  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43368  
dc.description.abstract
A survey was carried out to determine natural occurrence of tenuazonic acid (TA) in healthy and rotten wine grapes samples from different varieties (n = 37) collected during 2016 vintage in the region of DOC San Rafael (Argentina). In addition, inoculation experiments with three Alternaria alternata strains in wine grapes were done to elucidate TA production and its major influencing factors. The 16.2% (6/37) of total wine grape samples showed TA contamination with 4% (1/25) of incidence in healthy samples (77 μg·kg−1) and 42% (5/12) in rotten samples (10–778 μg·kg−1). Malbec, Cabernet Sauvignon, and Syrah varieties showed TA contamination, whereas Bonarda, Ancelota, Torrontés, Semillón, and Chenin did not. During inoculation experiments in wine grapes, two of three strains were able to produce TA among the evaluated conditions and the highest TA production was observed at 15°C and 25°C after 24 days of incubation. Nutritional composition of grapes results appropriate for A. alternata infection and TA production and, together with the adequate field conditions, favors TA natural occurrence in wine grapes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Tenuazonic Acid  
dc.subject
Alternaria  
dc.subject
Wine Grapes  
dc.subject
Environmental Factors  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Natural occurrence and production of tenuazonic acid in wine grapes in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-16T13:48:48Z  
dc.journal.volume
2017  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Prendes, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Merín, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: D'Amario Fernández, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de e Ciencias Exactas Físico-Químicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Morata, Vilma Ines. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Aplicadas a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Science & Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.577  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/fsn3.577