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dc.contributor.author
Rodriguez, Anabel  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia  
dc.date.available
2018-04-17T17:45:52Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
Rodriguez, Anabel; Garcia, Maria Alejandra; Campañone, Laura Analia; Experimental study of the application of edible coatings in pumpkin sticks submitted to osmotic dehydration; Taylor & Francis; Drying Technology; 34; 6; 4-2016; 635-644  
dc.identifier.issn
0737-3937  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/42322  
dc.description.abstract
Osmotic dehydration (OD) process permits to improve the organoleptic characteristics of the products; nevertheless, depending of the product, the incorporation of great amounts of solute can be not desirable for consumers. The application of hydrogel coatings would contribute to overcome this inconvenient acting as a barrier to solute entering. An Alginate-Calcium Chloride barrier system (A-CC) was tested with or without pretreatment of Ca2+ as a firmness agent applied to pumpkin sticks. Products were dehydrated in sucrose and glucose solutions (40 and 60 % w/w). Different parameters were estimated along the process such as soluble solids uptake, water content, weight reduction; besides, texture and microstructural changes were studied. The A-CC configuration complies with the barrier function to solids uptake from the dehydrating solution in case of 60% of sucrose, allowing water exit from the vegetal matrix. The pretreatment with Ca2+ contributed to the retention of the product firmness. Integrity, adhesiveness and thickness of the A-CC system during the OD process were evaluated by ESEM. In this case, the coating thickness reduction was according to the product weight reduction, indicating that the coated product was dehydrated as an integrated system.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Osmotic Dehydration  
dc.subject
Pumpkin  
dc.subject
Hydrogels Coating  
dc.subject
Texture  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Experimental study of the application of edible coatings in pumpkin sticks submitted to osmotic dehydration  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-04-11T15:13:53Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
635-644  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Anabel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Drying Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/07373937.2015.1069325  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07373937.2015.1069325