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dc.contributor.author Rodriguez, Anabel
dc.contributor.author Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author Campañone, Laura Analia
dc.date.available 2018-04-17T17:45:52Z
dc.date.issued 2016-04
dc.identifier.citation Rodriguez, Anabel; Garcia, Maria Alejandra; Campañone, Laura Analia; Experimental study of the application of edible coatings in pumpkin sticks submitted to osmotic dehydration; Taylor & Francis; Drying Technology; 34; 6; 4-2016; 635-644
dc.identifier.issn 0737-3937
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/42322
dc.description.abstract Osmotic dehydration (OD) process permits to improve the organoleptic characteristics of the products; nevertheless, depending of the product, the incorporation of great amounts of solute can be not desirable for consumers. The application of hydrogel coatings would contribute to overcome this inconvenient acting as a barrier to solute entering. An Alginate-Calcium Chloride barrier system (A-CC) was tested with or without pretreatment of Ca2+ as a firmness agent applied to pumpkin sticks. Products were dehydrated in sucrose and glucose solutions (40 and 60 % w/w). Different parameters were estimated along the process such as soluble solids uptake, water content, weight reduction; besides, texture and microstructural changes were studied. The A-CC configuration complies with the barrier function to solids uptake from the dehydrating solution in case of 60% of sucrose, allowing water exit from the vegetal matrix. The pretreatment with Ca2+ contributed to the retention of the product firmness. Integrity, adhesiveness and thickness of the A-CC system during the OD process were evaluated by ESEM. In this case, the coating thickness reduction was according to the product weight reduction, indicating that the coated product was dehydrated as an integrated system.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Taylor & Francis
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject OSMOTIC DEHYDRATION
dc.subject PUMPKIN
dc.subject HYDROGELS COATING
dc.subject TEXTURE
dc.subject.classification Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title Experimental study of the application of edible coatings in pumpkin sticks submitted to osmotic dehydration
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-04-11T15:13:53Z
dc.journal.volume 34
dc.journal.number 6
dc.journal.pagination 635-644
dc.journal.pais Reino Unido
dc.journal.ciudad Londres
dc.description.fil Fil: Rodriguez, Anabel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title Drying Technology
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/07373937.2015.1069325
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07373937.2015.1069325
dc.conicet.fuente individual


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