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dc.contributor.author
Barahona Urbina, Tamara de Lourdes
dc.contributor.author
Prado, Héctor Juan
dc.contributor.author
Bonelli, Pablo Ricardo
dc.contributor.author
Cukierman, Ana Lea
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.contributor.author
Matulewicz, Maria Cristina
dc.date.available
2018-03-15T17:04:34Z
dc.date.issued
2015-08
dc.identifier.citation
Barahona Urbina, Tamara de Lourdes; Prado, Héctor Juan; Bonelli, Pablo Ricardo; Cukierman, Ana Lea; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Cationization of kappa- and iota-carrageenan - Characterization and properties of amphoteric polysaccharides; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 126; 8-2015; 70-77
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/38906
dc.description.abstract
Commercial kappa- and iota carrageenans were cationized with 3-chloro-2-hydroxypropyltrimethylammonium chloride in aqueous sodium hydroxide solution. For kappa-carrageenan three derivatives with different degrees of substitution were obtained. Native and amphoteric kappa-carrageenans were characterized by NMR and infrared spectroscopy, scanning electron and atomic force microscopy; methanolysis products were studied by electrospray ionization mass spectrometry. Young moduli and the strain at break of films, differential scanning calorimetry, rheological and flocculation behavior were also evaluated; the native and the amphoteric derivatives showed different and interesting properties. Cationization of iota-carrageenan was more difficult, indicating as it was previously observed for agarose, that substitution starts preferentially on the 2-position of 3,6-anhydrogalactose residues; in iota-carrageenan this latter unit is sulfated.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
3-Chloro-2-Hydroxypropyltrimethylammonium Chloride
dc.subject
Amphoteric Polysaccharides
dc.subject
Cationization
dc.subject
Iota-Carrageenan
dc.subject
Kappa-Carrageenan
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Cationization of kappa- and iota-carrageenan - Characterization and properties of amphoteric polysaccharides
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-05T20:42:00Z
dc.journal.volume
126
dc.journal.pagination
70-77
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Barahona Urbina, Tamara de Lourdes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Prado, Héctor Juan. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bonelli, Pablo Ricardo. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cukierman, Ana Lea. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matulewicz, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.02.053
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715001691
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