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dc.contributor.author
Hasperué, Héctor Joaquín
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.contributor.author
Chaves, Alicia Raquel
dc.contributor.author
Martinez, Gustavo Adolfo
dc.date.available
2018-03-02T20:26:46Z
dc.date.issued
2015-06
dc.identifier.citation
Hasperué, Héctor Joaquín; Lemoine, María Laura; Vicente, Ariel Roberto; Chaves, Alicia Raquel; Martinez, Gustavo Adolfo; Postharvest senescence of florets from primary and secondary broccoli inflorescences; Elsevier Science; Postharvest Biology and Technology; 104; 6-2015; 42-47
dc.identifier.issn
0925-5214
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/37740
dc.description.abstract
The shelf-life of fresh-cut vegetables may be markedly affected by the type and quality of the raw materials. In this work we evaluated the influence of the type of inflorescence used for processing (primary and lateral) on the postharvest senescence of refrigerated fresh-cut broccoli. Florets from primary and lateral heads were cut and washed with chlorinated water, rapidly cooled to 4°C, packed in plastic trays covered with perforated PVC and stored at 4°C for 0, 14 or 21d. During storage we evaluated floret deterioration, respiration rate, weight loss, color, chlorophyll content, sugars (glucose, fructose and sucrose), antioxidant capacity against ABTS+ and DPPH radicals, ascorbic acid and Folin-Ciocalteu-reacting substances. Florets from lateral inflorescences were more perishable than fresh-cut broccoli obtained from primary heads. Terminal florets retained higher chlorophyll levels and showed delayed yellowing. Already at harvest primary-broccoli showed lower respiration rate. Florets form terminal heads showed lower weight and sugar loss during storage and maintained higher visual quality throughout the storage period at 4°C. The inflorescence type also had large impact in the initial level of antioxidants as well as in their metabolism during storage. This information may be useful for vegetable processors.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Brassica Oleraca Var. Italica
dc.subject
Minimally Processed
dc.subject
Quality
dc.subject
Storage
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Postharvest senescence of florets from primary and secondary broccoli inflorescences
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-02T14:25:02Z
dc.journal.volume
104
dc.journal.pagination
42-47
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Hasperué, Héctor Joaquín. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina
dc.journal.title
Postharvest Biology and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.02.015
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415000253
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