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dc.contributor.author
Griboff, Julieta  
dc.contributor.author
Morales, David  
dc.contributor.author
Bertrand, Lidwina  
dc.contributor.author
Bonansea, Rocio Ines  
dc.contributor.author
Monferran, Magdalena Victoria  
dc.contributor.author
Asis, Ramón  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Amé, María Valeria  
dc.date.available
2018-01-16T15:20:17Z  
dc.date.issued
2014-10  
dc.identifier.citation
Griboff, Julieta; Morales, David; Bertrand, Lidwina; Bonansea, Rocio Ines; Monferran, Magdalena Victoria; et al.; Oxidative stress response induced by atrazine in Palaemonetes argentinus: The protective effect of vitamin E; Academic Press Inc Elsevier Science; Ecotoxicology and Environmental Safety; 108; 10-2014; 1-8  
dc.identifier.issn
0147-6513  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/33402  
dc.description.abstract
The widespread contamination and persistence of the herbicide atrazine residues in the environment resulted in the exposure of non-target organisms. The present study was undertaken to investigate the effect of atrazine in the response of oxidative stress biomarkers in the freshwater shrimp Palaemonetes argentinus and the protective effect of vitamin-E against atrazine-induced toxicity. Therefore, two batches of P. argentinus were fed for 21 days with a commercial food enriched in proteins (D1) or with D2, composed of D1 enriched with vitamin-E (6.8 and 16.0 mg% of vitamin-E, respectively). Subsequently, half of the individuals of each group were exposed to atrazine (0.4 mg L−1) for 24 h and the others remained as controls. Atrazine promoted oxidative stress response in P. argentinus fed with D1 as indicated by enhanced H2O2 content and induction of superoxide dismutase, glutathione-S-transferases and glutathione reductase. This antioxidant activity would prevent the increment of thiobarbituric acid reactive substances in the shrimp tissues. P. argentinus fed with D2 reversed the response of the biomarkers measured. However, the activation of antioxidants response had an energetic cost, which was revealed by a decrease in lipids storage in shrimps. These results show the modulatory effect of vit-E on oxidative stress and its potential use as an effective antioxidant to be applied in chemoprotection strategies during aquaculture.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Oxidative Stress  
dc.subject
Tocopherols  
dc.subject
Herbicides  
dc.subject
Atrazine  
dc.subject
Freshwater Invertebrates  
dc.subject.classification
Meteorología y Ciencias Atmosféricas  
dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Oxidative stress response induced by atrazine in Palaemonetes argentinus: The protective effect of vitamin E  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-01-03T20:09:39Z  
dc.journal.volume
108  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Griboff, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Morales, David. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bertrand, Lidwina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonansea, Rocio Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amé, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.journal.title
Ecotoxicology and Environmental Safety  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoenv.2014.06.025  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651314002814