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dc.contributor.author
Bustamante, Juan Pablo  
dc.contributor.author
Bonamore, Alessandra  
dc.contributor.author
Nadra, Alejandro Daniel  
dc.contributor.author
Sciamanna, Natascia  
dc.contributor.author
Boffi, Alberto  
dc.contributor.author
Estrin, Dario Ariel  
dc.contributor.author
Boechi, Leonardo  
dc.date.available
2017-12-13T15:36:18Z  
dc.date.issued
2014-04  
dc.identifier.citation
Bustamante, Juan Pablo; Bonamore, Alessandra; Nadra, Alejandro Daniel; Sciamanna, Natascia; Boffi, Alberto; et al.; Molecular basis of thermal stability in truncated (2/2) hemoglobins; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta- General Subjects; 1840; 7; 4-2014; 2281-2288  
dc.identifier.issn
0304-4165  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/30400  
dc.description.abstract
Background: Understanding the molecular mechanism through which proteins are functional at extreme high and low temperatures is one of the key issues in structural biology. To investigate this phenomenon, we have focused on two instructive truncated hemoglobins from Thermobifida fusca (Tf-trHbO) and Mycobacterium tuberculosis (Mt-trHbO); although the two proteins are structurally nearly identical, only the former is stable at high temperatures. Methods: We used molecular dynamics simulations at different temperatures as well as thermal melting profile measurements of both wild type proteins and two mutants designed to interchange the amino acid residue, either Pro or Gly, at E3 position. Results: The results show that the presence of a Pro at the E3 position is able to increase (by 8°) or decrease (by 4°) the melting temperature of Mt-trHbO and Tf-trHbO, respectively. We observed that the ProE3 alters the structure of the CD loop, making it more flexible. Conclusions: This gain in flexibility allows the protein to concentrate its fluctuations in this single loop and avoid unfolding. The alternate conformations of the CD loop also favor the formation of more salt-bridge interactions, together augmenting the protein's thermostability. General significance: These results indicate a clear structural and dynamical role of a key residue for thermal stability in truncated hemoglobins.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Molecular Basis  
dc.subject
Hemoglobins  
dc.subject
Truncated  
dc.subject
Thermal Stability  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Molecular basis of thermal stability in truncated (2/2) hemoglobins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-12-12T18:50:37Z  
dc.journal.volume
1840  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
2281-2288  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bustamante, Juan Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonamore, Alessandra. Instituto de Investigaciones Universitarias Roma la Sapienza; Italia  
dc.description.fil
Fil: Nadra, Alejandro Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sciamanna, Natascia. Instituto de Investigaciones Universitarias Roma la Sapienza; Italia  
dc.description.fil
Fil: Boffi, Alberto. Instituto de Investigaciones Universitarias Roma la Sapienza; Italia  
dc.description.fil
Fil: Estrin, Dario Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boechi, Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Cálculo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta- General Subjects  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bbagen.2014.03.018  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304416514001226