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dc.contributor.author
Romero, Stella Maris  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Vaamonde, Graciela  
dc.date.available
2017-11-08T14:44:52Z  
dc.date.issued
2010-02-09  
dc.identifier.citation
Romero, Stella Maris; Alberto, Maria Rosa; Vaamonde, Graciela; Effect of gallic acid on Aspergillus carbonarius growth and ochratoxin A production; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 3; 1; 9-2-2010; 45-48  
dc.identifier.issn
1875-0710  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27818  
dc.description.abstract
The aim of the present study was to investigate the gallic acid influence on Aspergillus carbonarius growth and ochratoxin A (OTA) biosynthesis. A mixed inoculum was used in Czapek Yeast Extract Agar and growth and OTA production was observed at 100 to 500 mg/l of the phenolic compound. Slower colony growth rates and longer lag phases were observed with increasing concentration and 500 mg/l was totally inhibitory for A. carbonarius growth. OTA production decrease was observed even at the lower concentration assayed. Gallic acid could be used as a natural antimicrobial for the control of ochratoxigenic A. carbonarius.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antifungal Activity  
dc.subject
Black Aspergilli  
dc.subject
Mycotoxin Inhibition  
dc.subject
Phenolic Compound  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of gallic acid on Aspergillus carbonarius growth and ochratoxin A production  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-12T19:42:56Z  
dc.identifier.eissn
1875-0796  
dc.journal.volume
3  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
45-48  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Wageningen  
dc.description.fil
Fil: Romero, Stella Maris. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaamonde, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2009.1181  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2009.1181