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dc.contributor.author
Criado, Maria Victoria
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dc.contributor.author
Fernández Pinto, Virginia Elena
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dc.contributor.author
Baldessari, Alicia
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dc.contributor.author
Cabral, Daniel
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dc.date.available
2017-11-08T13:59:01Z
dc.date.issued
2004-12-13
dc.identifier.citation
Criado, Maria Victoria; Fernández Pinto, Virginia Elena; Baldessari, Alicia; Cabral, Daniel; Conditions that regulate the growth of moulds inoculated into bottled mineral water; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 99; 3; 13-12-2004; 343-349
dc.identifier.issn
0168-1605
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27795
dc.description.abstract
The influence of different storage conditions (temperature, illumination, brand of mineral water and storage time) on growth of mould spores was studied. Alternaria alternata, Penicillium citrinum and Cladosporium cladosporioides spores were inoculated in bottles of mineral and mineralised water, packaged in polyethylene terephtalate (PET). The bottles were incubated under different storage conditions. The strains had been isolated from bottled mineral water in a previous study. Storage time was the parameter that had the most important influence in mould growth. The spores grew into visible colonies after 5 month of incubation in bottles just filled, and in a month in bottles that had been stored for 5 month. This could be due to the migration of compounds from PET packaging material into mineral water. This compounds could be used as nutrients (organic matter) for mould growth. The plasticizer additive di-n-butyl phthalate (DBP) concentration in recently bottled mineral water and in 5-month stored bottles was measured. An increase of 20% of DBP concentration was observed. A. alternata and P. citrinum strains were toxicological characterised. Both strains produced mycotoxins in vitro, and P. citrinum produced citrinin in mineral water, posing a potential health risk for consumers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Conditions that regulate the growth of moulds inoculated into bottled mineral water
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-11-03T20:13:54Z
dc.identifier.eissn
1879-3460
dc.journal.volume
99
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
343-349
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Criado, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baldessari, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabral, Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Microbiology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160504005094
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.10.036
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