Show simple item record

dc.contributor.author Criado, Maria Victoria
dc.contributor.author Fernández Pinto, Virginia Elena
dc.contributor.author Baldessari, Alicia
dc.contributor.author Cabral, Daniel
dc.date.available 2017-11-08T13:59:01Z
dc.date.issued 2004-12-13
dc.identifier.citation Criado, Maria Victoria; Fernández Pinto, Virginia Elena; Baldessari, Alicia; Cabral, Daniel; Conditions that regulate the growth of moulds inoculated into bottled mineral water; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 99; 3; 13-12-2004; 343-349
dc.identifier.issn 0168-1605
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/27795
dc.description.abstract The influence of different storage conditions (temperature, illumination, brand of mineral water and storage time) on growth of mould spores was studied. Alternaria alternata, Penicillium citrinum and Cladosporium cladosporioides spores were inoculated in bottles of mineral and mineralised water, packaged in polyethylene terephtalate (PET). The bottles were incubated under different storage conditions. The strains had been isolated from bottled mineral water in a previous study. Storage time was the parameter that had the most important influence in mould growth. The spores grew into visible colonies after 5 month of incubation in bottles just filled, and in a month in bottles that had been stored for 5 month. This could be due to the migration of compounds from PET packaging material into mineral water. This compounds could be used as nutrients (organic matter) for mould growth. The plasticizer additive di-n-butyl phthalate (DBP) concentration in recently bottled mineral water and in 5-month stored bottles was measured. An increase of 20% of DBP concentration was observed. A. alternata and P. citrinum strains were toxicological characterised. Both strains produced mycotoxins in vitro, and P. citrinum produced citrinin in mineral water, posing a potential health risk for consumers.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject.classification Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title Conditions that regulate the growth of moulds inoculated into bottled mineral water
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2017-11-03T20:13:54Z
dc.identifier.eissn 1879-3460
dc.journal.volume 99
dc.journal.number 3
dc.journal.pagination 343-349
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Criado, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.description.fil Fil: Baldessari, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil Fil: Cabral, Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
dc.journal.title International Journal of Food Microbiology
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160504005094
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.10.036


Archivos asociados

Icon
Blocked Acceso no disponible

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)