Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sedan, Daniela Yazmine  
dc.contributor.author
Andrinolo, Dario  
dc.contributor.author
Telese, Luis Horacio  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Tacconi, Maria Josefa  
dc.contributor.author
Marra, Carlos Alberto  
dc.date.available
2025-12-04T10:56:50Z  
dc.date.issued
2010-02  
dc.identifier.citation
Sedan, Daniela Yazmine; Andrinolo, Dario; Telese, Luis Horacio; Giannuzzi, Leda; Tacconi, Maria Josefa; et al.; Alteration and recovery of the antioxidant system induced by sub-chronic exposure to microcystin-LR in mice: Its relation to liver lipid composition; Pergamon-Elsevier Science Ltd; Toxicon; 55; 2-3; 2-2010; 333-342  
dc.identifier.issn
0041-0101  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/276770  
dc.description.abstract
The effects of MC-LR on antioxidant system in liver and kidney and its effects on hepatic lipid composition after prolonged exposure to sublethal doses of microcystins(MCs) was studied in mice. Mice were treated i.p. with 25 ug of MC-LR/kg body weight or saline solution every 2 days for a month (inflictive stage), then progression or recovery was studied for 1 and 2 months of wash-out. During the inflictive stage, MC-LR induced oxidative damage and significant changes in liver lipids of treated mice compared with control mice. A clear dependence of the enzyme defense system was demonstrated with reduced glutathione and a-tocopherol availabilities and a concomitant elevation in NOx production. Sub-chronic MC-LR toxicosis produced alterations in lipid components that included a decreased EFA/non EFA, SFA/PUFA, and n-3/n-6 ratios all of which exhibited a pattern of slow recovery during the recovery periods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MICROCYSTINS  
dc.subject
LIPIDS  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
ANTIOXIDANT ENZIMES  
dc.subject.classification
Toxicología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Alteration and recovery of the antioxidant system induced by sub-chronic exposure to microcystin-LR in mice: Its relation to liver lipid composition  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-12-03T10:53:50Z  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
2-3  
dc.journal.pagination
333-342  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Sedan, Daniela Yazmine. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andrinolo, Dario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Telese, Luis Horacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tacconi, Maria Josefa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marra, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata "Prof. Dr. Rodolfo R. Brenner"; Argentina  
dc.journal.title
Toxicon  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041010109004280  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.toxicon.2009.08.008