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dc.contributor.author
Maraulo, Gastón Ezequiel
dc.contributor.author
Lionello, Melina Elizabeth
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia
dc.contributor.author
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel
dc.contributor.other
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2025-12-03T15:50:49Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Maraulo, Gastón Ezequiel; Lionello, Melina Elizabeth; Mazzobre, Maria Florencia; Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel; Obtention and Characterization of Cyclodextrins Complexes for the Development of Food Ingredients; Humana Press; 2021; 139-159
dc.identifier.isbn
978-1-0716-1648-2
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/276727
dc.description.abstract
Encapsulation is an interesting and feasible strategy to increase natural compounds solubility and stability, improving their application as food ingredients. In this sense, encapsulation in cyclodextrins emerges as a promising tool for the food industry. This chapter describes practical methods and protocols we have optimized for the obtention and characterization of inclusion complexes of different compounds such as α-terpineol, myristic acid, and cholesterol in β-cyclodextrin (BCD) or in a modified BCD as 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin (HPBCD). We show with these examples of relevance in foods, how the spatial configuration, size, and polarity of the ligand and of the cyclodextrin could significantly affect the degree of encapsulation, water interactions, thermodynamics parameters, and complex structure. We explain how the optimal encapsulation conditions (ligand:cyclodextrin molar ratio, temperature, and stirring time), water solubility, and complexes stability could be evaluated. Protocols about how to verify and study the encapsulation through spectrophotometry, water sorption, phase solubility, and differential scanning calorimetry (DSC) techniques are presented. The chapter provides information about methods of encapsulation of natural compounds in cyclodextrins and its analysis to develop ingredients for functional food formulations or nutraceuticals.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Humana Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
CYCLODEXTRINS
dc.subject
ULTRASOUND
dc.subject
FOOD INGREDIENTS
dc.subject
DSC
dc.subject
PHASE SOLUBILITY STUDIES
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Obtention and Characterization of Cyclodextrins Complexes for the Development of Food Ingredients
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-09-22T00:25:30Z
dc.journal.pagination
139-159
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Maraulo, Gastón Ezequiel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lionello, Melina Elizabeth. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1007/978-1-0716-1649-9
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-0716-1649-9_13
dc.conicet.paginas
200
dc.source.titulo
Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients
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