Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ramos Ramos, María Regina  
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso  
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia  
dc.contributor.other
Toro Vasquez, Jorge F.  
dc.date.available
2025-12-03T11:56:46Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Ramos Ramos, María Regina; García Londoño, Víctor Alonso; Borroni, Maria Virginia; Herrera, Maria Lidia; Physicochemical Properties and Polymorphic Behavior of Tropical Fats: Their Potential and Practical Use in Trans-free Food Systems; Royal Society of Chemistry; 2022; 119-138  
dc.identifier.isbn
978-1-83916-220-6  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/276659  
dc.description.abstract
Trans-fat legislation forced the food industry to reformulate its products. Tropical fats are semi-solid edible vegetable fats and natural sources of symmetrical stearic-rich triacylglycerols (TAGS). These fats do not contain trans-fat but have a high percentage of saturated fats. To lower saturated fatty acid content, tropical fats are blended or interesterified with vegetable oils to obtain free trans-fat, low-saturated fat shortenings. These formulations, improved from the nutritional point of view, widen tropical fat applications in margarines, non-dairy creams, shortenings for bakery and frying, chocolate, and confectionery. In this chapter, the physicochemical properties of hydrogenated oils are compared to those of tropical fats, and several successful examples of tropical fat formulations used as trans-fat alternatives are reported.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
TROPICAL FATS  
dc.subject
TRANS-FREE  
dc.subject
POLYMORPHIC  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Physicochemical Properties and Polymorphic Behavior of Tropical Fats: Their Potential and Practical Use in Trans-free Food Systems  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-07-07T23:04:27Z  
dc.journal.pagination
119-138  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Ramos Ramos, María Regina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://books.rsc.org/books/edited-volume/925/chapter-abstract/720888/Physicochemical-Properties-and-Polymorphic?redirectedFrom=fulltext  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1039/9781839166532-00119  
dc.conicet.paginas
362  
dc.source.titulo
Development of Trans-free Lipid Systems and their Use in Food Products