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dc.contributor.author
Bellesi, Fernando Alberto  
dc.contributor.author
Sabena, Florencia  
dc.contributor.author
Herrera Sanchez, Anashareth Williana  
dc.contributor.author
Pilosof, Ana Maria Renata  
dc.date.available
2025-12-02T12:34:58Z  
dc.date.issued
2025-07  
dc.identifier.citation
Bellesi, Fernando Alberto; Sabena, Florencia; Herrera Sanchez, Anashareth Williana; Pilosof, Ana Maria Renata; Soy Proteins Enhance the Bioaccessibility of Oleic Acid: The Role of the Interactions with Bile Salts under In Vitro Digestion; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 73; 31; 7-2025; 19484-19494  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/276552  
dc.description.abstract
This study investigates the potential of soy protein isolate (SPI) to enhance the bioaccessibility of oleic acid (OA), a beneficial fatty acid linked to reduced blood pressure and cardiovascular risk. Using an in vitro digestion model, we examined how the interactions between SPI-derived peptides and bile salts (BS) evolve during gastric and gastroduodenal digestion and how these interactions influence OA micellar solubility. SPI with a soluble fraction (SF) of 16% was digested for 10 and 60 min (tg10 and tg60), and the resulting digesta were evaluated for their ability to enhance OA solubilization in BS micelles. SF increased to 52.3% (tg10) and 64.7% (tg60) and reached 95.8% in the presence of BS under duodenal conditions. Consequently, OA solubilization improved by up to 82% compared to that of BS alone, highlighting the role of soy peptides in promoting lipid bioaccessibility through BS-peptide interactions during digestion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
proteina de soja  
dc.subject
digestion  
dc.subject
lipolisis  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Soy Proteins Enhance the Bioaccessibility of Oleic Acid: The Role of the Interactions with Bile Salts under In Vitro Digestion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-12-02T09:18:20Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.number
31  
dc.journal.pagination
19484-19494  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Bellesi, Fernando Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sabena, Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera Sanchez, Anashareth Williana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pilosof, Ana Maria Renata. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.5c04582  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5c04582