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dc.contributor.author
Sotelo, Jesica Paola  
dc.contributor.author
Carezzano, Maria Evangelina  
dc.contributor.author
Paletti Rovey, María Fernanda  
dc.contributor.author
Oddino, Claudio Marcelo  
dc.contributor.author
Bogino, Pablo Cesar  
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.date.available
2025-10-21T09:52:46Z  
dc.date.issued
2025-06  
dc.identifier.citation
Sotelo, Jesica Paola; Carezzano, Maria Evangelina; Paletti Rovey, María Fernanda; Oddino, Claudio Marcelo; Bogino, Pablo Cesar; et al.; The effect of oregano and thyme essential oils on Glycine max seeds infected with Pseudomonas spp. causing bacterial blight of soybean; Springer; European Journal of Plant Pathology; 173; 2; 6-2025; 491-503  
dc.identifier.issn
0929-1873  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/273748  
dc.description.abstract
Pseudomonas savastanoi pv. glycinea is the causal agent of bacterial blight in Glycine max. Seeds constitute one of the main transmission vectors of this pathogen. Therefore, treating seeds with compounds that reduce bacterial proliferation represents an appealing solution to prevent production losses. Currently, studies focus on searching for natural products from aromatic plants with antimicrobial properties as efective and environmentally prudent alternatives. This study investigates the eicacy of oregano and thyme essential oils (EOs) in treating seeds infected with P. savastanoi pv. glycinea B076 and Pseudomonas syringae M7-C1. In a previous study, greenhouse trials were performed using only thyme oil. In this research, the same studies were made for oregano essential oil, adding in vivo field trials for both oils. Non-phytotoxic concentration of 0.89 mg/ml was determined for oregano. Both EOs reduced the number of bacterial cells in the seeds, as well as disease Incidence and severity. Among them, thyme EO was more efective in reducing disease under both controlled and ield conditions. This study demonstrates the efficacy of oregano and thyme Eos in reducing pathogenic bacteria on seeds, representing a promising natural alternative for managing these microorganisms.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BACTERIAL BLIGHT  
dc.subject
ESSENTIAL OIL  
dc.subject
GLYCINE MAX SEEDS  
dc.subject
TREATMENT  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The effect of oregano and thyme essential oils on Glycine max seeds infected with Pseudomonas spp. causing bacterial blight of soybean  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-10-20T10:25:19Z  
dc.journal.volume
173  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
491-503  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Sotelo, Jesica Paola. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carezzano, Maria Evangelina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paletti Rovey, María Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oddino, Claudio Marcelo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bogino, Pablo Cesar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Plant Pathology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s10658-025-03072-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10658-025-03072-7