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dc.contributor.author
Mebert, Andrea Mathilde  
dc.contributor.author
Melian Queirolo, Cynthia Melisa  
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Copello, Guillermo Javier  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2025-10-06T12:22:50Z  
dc.date.issued
2025-02  
dc.identifier.citation
Mebert, Andrea Mathilde; Melian Queirolo, Cynthia Melisa; Hamet, Maria Fernanda; Copello, Guillermo Javier; Gomez Zavaglia, Andrea; Evaluation of NADES for Pectin Films Reinforced with Oxalic Acid-Modified Chitin Nanowhiskers; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Polymers; 17; 5; 2-2025; 572-588  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272848  
dc.description.abstract
The effect of three NADESs as pectin film plasticizers was evaluated at 10%, 30%, and 50% w/w by using the casting method. Two hydrophilic (choline chloride with glycerol or citric acid) and one hydrophobic (thymol–camphor) NADESs were used as replacement for glycerol. Oxalic acid-modified chitin nanowhiskers (oCNWs) at 1% w/w were used to evaluate the effect of the NADESs on the nanofiller. The resulting films using the hydrophobic NADES were difficult to handle and prone to cracking and performed similarly to or worse than pure pectin films. As a result, they were not further evaluated. In contrast, the hydrophilic ones showed characteristics comparable to glycerol. It was found that films containing glycerol and choline chloride–glycerol NADESs showed a decrease in opacity and tensile strength and an increase in WVP, Young’s modulus, and maximum elongation. In contrast, those that contained citric acid exhibited a different behavior: opacity was less affected, and a decrease in WVP and an increase in tensile strength and Young’s modulus (at 10% and 30% plasticizer) were found. oCNWs tended to decrease WVP and increase Young’s modulus but not in a very significant way. Our findings demonstrate that NADESs can be used as plasticizers in pectin films without the need to include glycerol and that the nature of NADESs is relevant to tuning the final properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
pecitina  
dc.subject
nades  
dc.subject
cnw  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Evaluation of NADES for Pectin Films Reinforced with Oxalic Acid-Modified Chitin Nanowhiskers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-22T14:26:56Z  
dc.identifier.eissn
2073-4360  
dc.journal.volume
17  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
572-588  
dc.journal.pais
Bélgica  
dc.description.fil
Fil: Mebert, Andrea Mathilde. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Melian Queirolo, Cynthia Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Copello, Guillermo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/17/5/572  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/polym17050572