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dc.contributor.author
Mebert, Andrea Mathilde
dc.contributor.author
Melian Queirolo, Cynthia Melisa
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda
dc.contributor.author
Copello, Guillermo Javier
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea
dc.date.available
2025-10-06T12:22:50Z
dc.date.issued
2025-02
dc.identifier.citation
Mebert, Andrea Mathilde; Melian Queirolo, Cynthia Melisa; Hamet, Maria Fernanda; Copello, Guillermo Javier; Gomez Zavaglia, Andrea; Evaluation of NADES for Pectin Films Reinforced with Oxalic Acid-Modified Chitin Nanowhiskers; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Polymers; 17; 5; 2-2025; 572-588
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272848
dc.description.abstract
The effect of three NADESs as pectin film plasticizers was evaluated at 10%, 30%, and 50% w/w by using the casting method. Two hydrophilic (choline chloride with glycerol or citric acid) and one hydrophobic (thymol–camphor) NADESs were used as replacement for glycerol. Oxalic acid-modified chitin nanowhiskers (oCNWs) at 1% w/w were used to evaluate the effect of the NADESs on the nanofiller. The resulting films using the hydrophobic NADES were difficult to handle and prone to cracking and performed similarly to or worse than pure pectin films. As a result, they were not further evaluated. In contrast, the hydrophilic ones showed characteristics comparable to glycerol. It was found that films containing glycerol and choline chloride–glycerol NADESs showed a decrease in opacity and tensile strength and an increase in WVP, Young’s modulus, and maximum elongation. In contrast, those that contained citric acid exhibited a different behavior: opacity was less affected, and a decrease in WVP and an increase in tensile strength and Young’s modulus (at 10% and 30% plasticizer) were found. oCNWs tended to decrease WVP and increase Young’s modulus but not in a very significant way. Our findings demonstrate that NADESs can be used as plasticizers in pectin films without the need to include glycerol and that the nature of NADESs is relevant to tuning the final properties.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
pecitina
dc.subject
nades
dc.subject
cnw
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Evaluation of NADES for Pectin Films Reinforced with Oxalic Acid-Modified Chitin Nanowhiskers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-22T14:26:56Z
dc.identifier.eissn
2073-4360
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
572-588
dc.journal.pais
Bélgica
dc.description.fil
Fil: Mebert, Andrea Mathilde. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Melian Queirolo, Cynthia Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copello, Guillermo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4360/17/5/572
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/polym17050572
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