Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Morón Rivera, Miguel José  
dc.contributor.author
Weiz, Gisela  
dc.contributor.author
Monasterio, Romina Paula  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Boeri, Patricia  
dc.contributor.author
Piñuel, Maria Lucrecia  
dc.date.available
2025-09-17T10:07:50Z  
dc.date.issued
2025-07  
dc.identifier.citation
Morón Rivera, Miguel José; Weiz, Gisela; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Boeri, Patricia; et al.; Biotechnological Valorization of Grape Pomace: Use of the Zebrafish Model to Evaluate the Toxicity and Teratogenic Effects of Anticancer Biocompounds; ACS Publications; ACS Food Science & Technology; 5; 8; 7-2025; 2951-2961  
dc.identifier.issn
2692-1944  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/271210  
dc.description.abstract
Optimization of enzyme-assisted polyphenol extraction reduced cellulase use by 7.7 times compared to that reported in the literature. In this way, an extract with 25% more polyphenols and a higher antioxidant capacity was obtained compared to the control. The main compounds identified were (+)-catechin, (-)-epicatechin and rutin. Toxicological analysis using the zebrafish model established a No-Observed-Adverse-Effect Level (NOAEL) of 0.2 mg/mL and an LC50 of 0.46 mg/mL. The extract showed inhibitory effects on lung and liver cancer cells, with IC50 values of 0.18 and 0.19 mg/mL, respectively, as well as effects on pancreatic and colon cells. However, the Lowest-Observed-Adverse-Effect Level (LOAEL) was 0.4 mg/mL, exhibiting dose-dependent embryotoxicity and teratogenesis. These findings highlight the importance of conducting thorough toxicological studies on biocompounds derived from agro-industrial by-products to ensure their viability and safety in therapeutic and food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
ACS Publications  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
VITIS VINIFERA VAR. MERLOT  
dc.subject
ENZYMATIC EXTRACTION  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
HUMAN TUMOR CELLS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biotechnological Valorization of Grape Pomace: Use of the Zebrafish Model to Evaluate the Toxicity and Teratogenic Effects of Anticancer Biocompounds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-09-16T11:06:37Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
2951-2961  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Morón Rivera, Miguel José. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Weiz, Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina  
dc.journal.title
ACS Food Science & Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsfoodscitech.5c00262  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acsfoodscitech.5c00262