Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cormick, Gabriela  
dc.contributor.author
Romero, Iris Beatriz  
dc.contributor.author
Puchulu, María B.  
dc.contributor.author
Perez, Surya Macarena  
dc.contributor.author
Sosa, Miriam Patricia  
dc.contributor.author
Garitta, Lorena Garitta  
dc.contributor.author
Elizagoyen, Eliana Soledad  
dc.contributor.author
Gugole Ottaviano, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Belizán, José Miguel  
dc.contributor.author
Matamoros, Natalia  
dc.contributor.author
Gibbons, Luz  
dc.date.available
2025-07-22T11:36:21Z  
dc.date.issued
2024-06  
dc.identifier.citation
Cormick, Gabriela; Romero, Iris Beatriz; Puchulu, María B.; Perez, Surya Macarena; Sosa, Miriam Patricia; et al.; A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification; Cambridge University Press; Public Health Nutrition.; 27; 1; 6-2024; 1-27  
dc.identifier.issn
1368-9800  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/266761  
dc.description.abstract
Objective: To simulate the impact on calcium intake – effectiveness and safety – of fortifying wheat flour with 200, 400 and 500 mg of calcium per 100 g of flour. Design: Secondary analysis of cross-sectional data collected through repeated 24 h dietary recalls using the Iowa State University Intake Modelling, Assessment and Planning Program. Setting: Urban cities in the National Health and Nutrition Survey of Argentina (ENNyS 2018–2019). Participants: 21 358 participants, including children, adolescents and adults. Results: Most individuals in all age groups reported consuming wheat flour. The prevalence of low calcium intake was above 80 % in individuals older than 9 years. Simulating the fortification of 500 mg of calcium per 100 g of wheat flour showed that the prevalence of low calcium intake could be reduced by more than 40 percentage points in girls and women aged 19 to less than 51 years and boys and men aged 4 to less than 71 years, while it remained above 65 % in older ages. The percentages above the upper intake level remained below 1·5 % in all age groups. Conclusions: Calcium flour fortification could be further explored to improve calcium intake. Subnational simulations could be performed to identify groups that might not be reached by this strategy that could be explored in Argentina. This analysis could be used to advocate for a strategy to fortify wheat flour.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Inadequate intake  
dc.subject
Ennys  
dc.subject
Micronutrient  
dc.subject
Fortification  
dc.subject.classification
Epidemiología  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
A simulation study to improve calcium intake through wheat flour fortification  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-15T10:49:07Z  
dc.journal.volume
27  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-27  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Cormick, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romero, Iris Beatriz. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puchulu, María B.. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Ciencias Fisiológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Surya Macarena. Universidad Nacional de La Matanza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sosa, Miriam Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garitta, Lorena Garitta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elizagoyen, Eliana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gugole Ottaviano, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Dirección General de Cultura y Educación. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria. Departamento de Evaluación Sensorial de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Belizán, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria. Centro de Investigaciones en Epidemiología y Salud Pública; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Matamoros, Natalia. Provincia de Buenos Aires. Ministerio de Salud. Hospital de Niños "Sor María Ludovica" de La Plata. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gibbons, Luz. Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria; Argentina  
dc.journal.title
Public Health Nutrition.  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/simulation-study-to-improve-calcium-intake-through-wheat-flour-fortification/21AA8374FFC020F6DBC3966974F7AD36  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1017/S1368980024001228