Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Benitez, Lucas Osvaldo
dc.contributor.author
Petelin, Raúl Alcides
dc.contributor.author
Malvasio, Marcos
dc.contributor.author
Monetta, Silvia Daiana
dc.contributor.author
Rasia, Mercedes Carolina
dc.contributor.author
Musumeci, Matias Alejandro
dc.contributor.author
Castagnini, Juan Manuel
dc.date.available
2025-05-07T12:22:09Z
dc.date.issued
2024-02
dc.identifier.citation
Benitez, Lucas Osvaldo; Petelin, Raúl Alcides; Malvasio, Marcos; Monetta, Silvia Daiana; Rasia, Mercedes Carolina; et al.; Rice bran oil-in-water optimized emulsions for the development of plant-based foods and beverages; Open Exploration Publishing; Exploration of Foods and Foodomics; 2; 1; 2-2024; 67-82
dc.identifier.issn
2837-9020
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260581
dc.description.abstract
Aim: This work aimed to develop rice bran oil-in-water (O/W) emulsions, stabilized with different mixtures of pea protein concentrate (PPC), Arabic gum (AG), and maltodextrin (MD), as the basis for the formulation of plant-based food products. Methods: The effects of the aqueous phase formulation on the properties of the resulting O/W emulsions were evaluated by a mixture design approach. Volume-weighted mean diameter (D[4,3]) of the emulsion particles and polydispersity expressed as the difference of D[4,3] – D[3,2], apparent viscosity at a shear rate of 200 s–1 and backscattering at different times associated to the global stability of the emulsions were studied as response variables. A multi-response optimization was carried out and mathematical models were validated. Results: The ternary mixtures of the aqueous phase showed significant antagonism between the three components in all the response variables. The optimal formulation of the aqueous phase for the O/W emulsions obtained after three homogenization cycles was 78% PPC and 22% MD. The properties of the O/W optimal emulsion were according to the ones predicted by the model. Conclusions: The best-formulated emulsion is promising for developing plant-based foods and beverages.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Open Exploration Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
OIL-IN-WATER EMULSION
dc.subject
RICE BRAN OIL
dc.subject
HIGH PRESSURE VALVE HOMOGENIZER
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Rice bran oil-in-water optimized emulsions for the development of plant-based foods and beverages
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-06T13:27:59Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
67-82
dc.journal.pais
China
dc.description.fil
Fil: Benitez, Lucas Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petelin, Raúl Alcides. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Malvasio, Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monetta, Silvia Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rasia, Mercedes Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Musumeci, Matias Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castagnini, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina. Universidad de Valencia; España
dc.journal.title
Exploration of Foods and Foodomics
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101026
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/ 10.37349/eff.2024.00026
Archivos asociados