Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Benitez, Lucas Osvaldo  
dc.contributor.author
Petelin, Raúl Alcides  
dc.contributor.author
Malvasio, Marcos  
dc.contributor.author
Monetta, Silvia Daiana  
dc.contributor.author
Rasia, Mercedes Carolina  
dc.contributor.author
Musumeci, Matias Alejandro  
dc.contributor.author
Castagnini, Juan Manuel  
dc.date.available
2025-05-07T12:22:09Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Benitez, Lucas Osvaldo; Petelin, Raúl Alcides; Malvasio, Marcos; Monetta, Silvia Daiana; Rasia, Mercedes Carolina; et al.; Rice bran oil-in-water optimized emulsions for the development of plant-based foods and beverages; Open Exploration Publishing; Exploration of Foods and Foodomics; 2; 1; 2-2024; 67-82  
dc.identifier.issn
2837-9020  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/260581  
dc.description.abstract
Aim: This work aimed to develop rice bran oil-in-water (O/W) emulsions, stabilized with different mixtures of pea protein concentrate (PPC), Arabic gum (AG), and maltodextrin (MD), as the basis for the formulation of plant-based food products. Methods: The effects of the aqueous phase formulation on the properties of the resulting O/W emulsions were evaluated by a mixture design approach. Volume-weighted mean diameter (D[4,3]) of the emulsion particles and polydispersity expressed as the difference of D[4,3] – D[3,2], apparent viscosity at a shear rate of 200 s–1 and backscattering at different times associated to the global stability of the emulsions were studied as response variables. A multi-response optimization was carried out and mathematical models were validated. Results: The ternary mixtures of the aqueous phase showed significant antagonism between the three components in all the response variables. The optimal formulation of the aqueous phase for the O/W emulsions obtained after three homogenization cycles was 78% PPC and 22% MD. The properties of the O/W optimal emulsion were according to the ones predicted by the model. Conclusions: The best-formulated emulsion is promising for developing plant-based foods and beverages.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Open Exploration Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
OIL-IN-WATER EMULSION  
dc.subject
RICE BRAN OIL  
dc.subject
HIGH PRESSURE VALVE HOMOGENIZER  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Rice bran oil-in-water optimized emulsions for the development of plant-based foods and beverages  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-06T13:27:59Z  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
67-82  
dc.journal.pais
China  
dc.description.fil
Fil: Benitez, Lucas Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petelin, Raúl Alcides. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Malvasio, Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monetta, Silvia Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rasia, Mercedes Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Musumeci, Matias Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castagnini, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos. Universidad Nacional de Entre Ríos. Centro de Investigaciones y Transferencia de Entre Ríos; Argentina. Universidad de Valencia; España  
dc.journal.title
Exploration of Foods and Foodomics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101026  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/ 10.37349/eff.2024.00026