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dc.contributor.author
Denoya, Gabriela Inés  
dc.contributor.author
Szerman, Natalia  
dc.contributor.author
Vaudagna, Sergio Ramon  
dc.date.available
2025-04-29T09:35:00Z  
dc.date.issued
2024-01  
dc.identifier.citation
Denoya, Gabriela Inés; Szerman, Natalia; Vaudagna, Sergio Ramon; Application of Direct and Indirect Non-thermal Plasma in the Development of Ready-to-Eat Foods; Springer; Current Food Science and Technology Reports; 2; 1; 1-2024; 45-54  
dc.identifier.issn
2662-8473  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/259862  
dc.description.abstract
Purpose of Review The studies of the application of non-thermal plasma (NTP) for food processing and preservation during the last 5 years have been exponentially increasing. In this work, we review the main findings in NTP application in foods to discern which aspects are lacking to achieve innovation for a successful transfer to the food industry.Recent Findings NTP was first proven in foods as a technology for reducing microbial load. However, novel applications of the NTP include the reduction of additives and agrochemical residues, the use as a pre-treatment for drying, the improvement of functional properties, and even for the modulation of sensorial characteristics.Summary In this work, we summarize the fundamentals of the NTP, the main effects on microorganisms and food components, and the novel applications for ready-to-eat fruit, vegetable, and meat products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
READY-TO-EAT  
dc.subject
PLASMA-ACTIVATED WATER  
dc.subject
COLD ATMOSPHERIC PLASMA  
dc.subject
FRUIT  
dc.subject
VEGETABLES  
dc.subject
MEAT  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Application of Direct and Indirect Non-thermal Plasma in the Development of Ready-to-Eat Foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-28T11:22:55Z  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
45-54  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Current Food Science and Technology Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s43555-024-00018-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s43555-024-00018-8