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dc.contributor.author
Elia Dazat, Ricardo Ariel  
dc.contributor.author
Fernández, María de Los Ángeles  
dc.contributor.author
Espino, Magdalena Belén  
dc.contributor.author
Boiteux, Joana Jaqueline  
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda  
dc.contributor.author
Gomez, Federico Jose Vicente  
dc.date.available
2025-04-25T09:06:50Z  
dc.date.issued
2024-12  
dc.identifier.citation
Elia Dazat, Ricardo Ariel; Fernández, María de Los Ángeles; Espino, Magdalena Belén; Boiteux, Joana Jaqueline; Silva, María Fernanda; et al.; Biopolymeric sensor based on natural deep eutectic solvents for monitoring meat spoilage; Elsevier; Food Control; 166; 12-2024; 1-8  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/259554  
dc.description.abstract
Ensuring food safety by monitoring freshness is crucial, particularly for high-protein meat products susceptible to spoilage. Smart packaging with pH-sensitive indicators, using natural pigments such as anthocyanin, provides a cost-effective and non-invasive solution. In this work, a novel colorimetric pH sensor based on biopolymer and natural deep eutectic solvents (NADES) is proposed. The NADES composed by Betaine: Glycerol: Water (BGH) was used for the anthocyanin extraction from Brassica oleracea (Purple Cabbage, PC), using the ultrasonic “onestep” method and BGH extraction efficiency was compared with water. Then, the BGH extract was mixed with different concentrations of xanthan gum (XG) 5, 10, 15 and 20%. The biopolymeric materials were characterized in terms of structure, mechanical properties, stability and pH response. The combination containing 10 % of xanthan gum (PC-BGH-XG10) presented suitable features to be used as a sensor. Thus, PC-BGH-XG10 was applied for real-time monitoring of meat spoilage. Interestingly colour changes were visible to the naked eye and they were successfully correlated with microbiological assays. To the best of our knowledge, this is the first integration of NADES and xanthan gum in the development of a colorimetric pH sensor. The proposed approach represents a green strategy for in-situ control of packaged foods intended for final consumption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Colorimetric sensor  
dc.subject
NADES  
dc.subject
Minced meat freshness  
dc.subject
pH indicator  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biopolymeric sensor based on natural deep eutectic solvents for monitoring meat spoilage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-24T09:45:36Z  
dc.journal.volume
166  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Elia Dazat, Ricardo Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, María de Los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Espino, Magdalena Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boiteux, Joana Jaqueline. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Federico Jose Vicente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713524004298  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110712