Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Gomez Mattson, Milagros Lucia
dc.contributor.author
Corfield, Rocío
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.date.available
2025-04-03T09:58:33Z
dc.date.issued
2024-05
dc.identifier.citation
Gomez Mattson, Milagros Lucia; Corfield, Rocío; Schebor, Carolina Claudia; Salvatori, Daniela Marisol; Elderberry pomace for food/nutraceutical product development: impact of drying methods and simulated in vitro gastrointestinal digestion on phenolic profile and bioaccessibility; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 59; 7; 5-2024; 4921-4929
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257881
dc.description.abstract
The aim of this work was to develop ingredients from elderberry pomace (EP) analysing the effect of different drying methods (conventional air-drying (C), freeze-drying (F), and fluidised-bed drying (FB)) on phenolic compounds retention and their bioaccessibility. The dry pomaces were chemically characterised before and after an in vitro gastrointestinal digestion (GID). Cianidin-3-glucoside and rutin were the main phenolic compounds determined by HPLC-DAD. After GID, phenolic content and antioxidant capacity were drastically reduced regardless of the drying process. Freeze-drying better preserved the total polyphenol and monomeric anthocyanin content, and the antioxidant capacity, however, EP-C and EP-FB presented more bioaccessible antioxidant compounds than EP-F. Fluidised-bed drying generated, in a shorter drying time, a more bioaccessible granular product (EP-FB), that could be used directly in ready-to-eat foods. EP-C and EP-F products could be used as functional foods or nutraceutical ingredients. Also, the obtained elderberry products were not cytotoxic against the Caco-2 cell line.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
DEHYDRATION
dc.subject
DIETARY FIBRE
dc.subject
ELDERBERRY WASTES
dc.subject
IN VITRO GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Elderberry pomace for food/nutraceutical product development: impact of drying methods and simulated in vitro gastrointestinal digestion on phenolic profile and bioaccessibility
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-01T13:48:45Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
4921-4929
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Gomez Mattson, Milagros Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.17221
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.17221
Archivos asociados