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dc.contributor.author
Benech Arnold, Tomás
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto
dc.contributor.author
Rodriguez, Cristian Ramon
dc.contributor.author
Schmidt, William
dc.contributor.author
Fredericq, Suzanne
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo
dc.date.available
2025-04-01T14:14:47Z
dc.date.issued
2024-05
dc.identifier.citation
Benech Arnold, Tomás; Navarro, Diego Alberto; Rodriguez, Cristian Ramon; Schmidt, William; Fredericq, Suzanne; et al.; Structure and rheology of the polysaccharides from Schizymenia dubyi: Isolation of an unusual glucurono-carrageenan; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 342; 5-2024; 1-12
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257841
dc.description.abstract
The system of polysaccharides from Schizymenia dubyi (Nemastomatales) was investigated. It contains a mixture of hybrid dl galactans (SH-S) and carrageenan-like polysaccharides, which were separated by means of precipitation with KCl at high concentrations. The structural features of the carrageenan-like fraction (SH-I) were investigated by methylation analysis, desulfation, uronic acid reduction, and NMR spectroscopy. It was concluded that the structure has the typical alternance α-(1 → 3), β-(1 → 4) of d-galactose units, with most of the 3-linked units sulfated in O-2 (and some in O-4), and most of the 4-linked units sulfated in O-3, and substituted in O-2 by single stubs of β-d-glucuronic acid (partly sulfated in each of the three available positions). This substituent has been only seldom found in red seaweed galactans.Rheological studies of 5 % and 10 % w/v SH, SH-S and SH-I aqueous systems, either without ions, or in KCl or CaCl2 solution gave thickening behaviors. Their random coil conformations justify the pseudoplastic behavior observed in the viscosity versus shear rate curves. As SH-S and SH-I are both contained in SH, an interpenetrating network could form in SH between the glucurono-carrageenan and the agaran, as inferred from the mechanical spectra recorded in water, especially with potassium ion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CARRAGEENANS
dc.subject
GLUCURONIC ACID
dc.subject
DL-HYBRIDS
dc.subject
GALACTANS
dc.subject
Schizymenia dubyi
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Structure and rheology of the polysaccharides from Schizymenia dubyi: Isolation of an unusual glucurono-carrageenan
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-04-01T13:45:34Z
dc.journal.volume
342
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Benech Arnold, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Cristian Ramon. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schmidt, William. University of Louisiana at Lafayette; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Fredericq, Suzanne. University of Louisiana at Lafayette; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861724005502
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2024.122324
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