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dc.contributor.author
Benech Arnold, Tomás  
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto  
dc.contributor.author
Rodriguez, Cristian Ramon  
dc.contributor.author
Schmidt, William  
dc.contributor.author
Fredericq, Suzanne  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.date.available
2025-04-01T14:14:47Z  
dc.date.issued
2024-05  
dc.identifier.citation
Benech Arnold, Tomás; Navarro, Diego Alberto; Rodriguez, Cristian Ramon; Schmidt, William; Fredericq, Suzanne; et al.; Structure and rheology of the polysaccharides from Schizymenia dubyi: Isolation of an unusual glucurono-carrageenan; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 342; 5-2024; 1-12  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257841  
dc.description.abstract
The system of polysaccharides from Schizymenia dubyi (Nemastomatales) was investigated. It contains a mixture of hybrid dl galactans (SH-S) and carrageenan-like polysaccharides, which were separated by means of precipitation with KCl at high concentrations. The structural features of the carrageenan-like fraction (SH-I) were investigated by methylation analysis, desulfation, uronic acid reduction, and NMR spectroscopy. It was concluded that the structure has the typical alternance α-(1 → 3), β-(1 → 4) of d-galactose units, with most of the 3-linked units sulfated in O-2 (and some in O-4), and most of the 4-linked units sulfated in O-3, and substituted in O-2 by single stubs of β-d-glucuronic acid (partly sulfated in each of the three available positions). This substituent has been only seldom found in red seaweed galactans.Rheological studies of 5 % and 10 % w/v SH, SH-S and SH-I aqueous systems, either without ions, or in KCl or CaCl2 solution gave thickening behaviors. Their random coil conformations justify the pseudoplastic behavior observed in the viscosity versus shear rate curves. As SH-S and SH-I are both contained in SH, an interpenetrating network could form in SH between the glucurono-carrageenan and the agaran, as inferred from the mechanical spectra recorded in water, especially with potassium ion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CARRAGEENANS  
dc.subject
GLUCURONIC ACID  
dc.subject
DL-HYBRIDS  
dc.subject
GALACTANS  
dc.subject
Schizymenia dubyi  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Structure and rheology of the polysaccharides from Schizymenia dubyi: Isolation of an unusual glucurono-carrageenan  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-04-01T13:45:34Z  
dc.journal.volume
342  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Benech Arnold, Tomás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Cristian Ramon. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schmidt, William. University of Louisiana at Lafayette; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Fredericq, Suzanne. University of Louisiana at Lafayette; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861724005502  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2024.122324