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dc.contributor.author
Cejas, Jimena del Pilar  
dc.contributor.author
Rosa, Antonio Sebastián  
dc.contributor.author
González Paz, Agustín Nicolás  
dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal  
dc.contributor.author
Frias, Maria de Los Angeles  
dc.date.available
2025-03-26T12:29:34Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; González Paz, Agustín Nicolás; Disalvo, Edgardo Anibal; Frias, Maria de Los Angeles; Impact of chlorogenic acid on surface and phase properties of cholesterol-enriched phosphatidylcholine membranes; Elsevier Science Inc.; Archives of Biochemistry and Biophysics; 753; 2-2024; 1-7  
dc.identifier.issn
0003-9861  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257179  
dc.description.abstract
This study analyses the insertion of Chlorogenic acid (CGA) in phosphatidylcholine (PC) membranes enriched with cholesterol (Chol).While cholesterol decreases the area per lipid and increases the dipole potential, CGA increases and decreases these values, respectively. When CGA is inserted into cholesterol-containing DMPC membranes, these effects cancel out, resulting in values that overlap with those of DMPC monolayers without Chol and CGA. The presence of CGA also compensates the increase of dipole potential produced by Chol which can be explain as a consequence of the orientation of CGA molecule at the interphase opposing the cholesterol dipole moieties and water dipoles. This compensatory effect is less effective when lipids lack carbonyl groups (CO). When monolayers are composed by unsaturated PCs the Chol compensation is found at higher concentrations of CGA due to the direct interaction between CGA and Chol.These results suggest that cholesterol modulates the interaction and distribution of CGA in the lipid membrane, which may have implications for its biological activity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lipid Monolayer  
dc.subject
Chlorogenic Acid  
dc.subject
Cholesterol  
dc.subject
Surface Pressure  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Impact of chlorogenic acid on surface and phase properties of cholesterol-enriched phosphatidylcholine membranes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-25T20:49:25Z  
dc.journal.volume
753  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González Paz, Agustín Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frias, Maria de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Archives of Biochemistry and Biophysics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003986124000328  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.abb.2024.109913