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dc.contributor.author
Román Barón, María Celia  
dc.contributor.author
Mut Ferrarini, Iside Fátima  
dc.contributor.author
Echegaray, Marcelo Eduardo  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.date.available
2025-03-25T12:42:07Z  
dc.date.issued
2024-01  
dc.identifier.citation
Román Barón, María Celia; Mut Ferrarini, Iside Fátima; Echegaray, Marcelo Eduardo; Fabani, Maria Paula; Mazza, German Delfor; et al.; Pumpkin peel dehydration using a fluidized bed contactor: a technical and environmental study; Springer Verlag Berlín; Biomass Conversion and Biorefinery; 15; 3; 1-2024; 3345-3360  
dc.identifier.issn
2190-6815  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/257002  
dc.description.abstract
Pumpkin peel (PP) contains protein, fiber, and other nutrients, transforming it into an important food source. Considering these beneficial characteristics, the work aims to valorize it through dehydration in a fluidized bed contactor. Dehydration of PP cubes was carried out at 60 and 70 ºC, and the beneficial characteristics of the PP were studied. The dehydration effect (for both temperatures) on the nutritional characteristics was negligible. The minimum air velocity in the fluidized bed contactor was experimentally determined, finding a value of 1.64 m s-1. Dincer and Dost´s model was used to determine the mass transfer characteristics. Water transfer is governed by internal and external resistance. The obtained values of effective diffusivity and mass transfer were in the ranges from 15.01×10−9 to 17.83×10−9m2 s-1 and from 2.51×10−6 to 4.30×10−6 m s-1, respectively. The technical and environmental evaluation of dehydration was carried out by exergetic analysis. The exergy efficiency and dehydration time decrease with the temperature, conversely, the environmental impact increases. Despite observing slight nutritional variations, this study recommended drying at 70 °C because the water activity is favorable and its dehydration time is shorter due to the increase of diffusion and mass transfer coefficients.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Verlag Berlín  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PUMPKIN  
dc.subject
FLUIDIZED BED  
dc.subject
DRYING KINETICS  
dc.subject
EFFECTIVE DIFFUSIVITY  
dc.subject
EXERGY ANALYSIS  
dc.subject
ENVIRONMENTAL EVALUATION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pumpkin peel dehydration using a fluidized bed contactor: a technical and environmental study  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-03-21T16:21:07Z  
dc.identifier.eissn
2190-6823  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
3345-3360  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mut Ferrarini, Iside Fátima. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Echegaray, Marcelo Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Patagonia Confluencia. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigacion y Desarrollo En Ingenieria de Procesos, Biotecnologia y Energias Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingenieria Quimica.; Argentina  
dc.journal.title
Biomass Conversion and Biorefinery  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13399-024-05276-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s13399-024-05276-z